LezingCrisis en Venezuela

Helaas kon deze lezing op 30-9-2020 vanwege Corona niet doorgaan maar hopelijk lukt dit op dinsdag 9-11-2021 wél. We beginnen om 20.00 uur en de koffie vooraf in het Sint Jorisgildehuis is zoals altijd op rekening van de vereniging. De lezing is in het Spaans.

VenezuelaVenezuela is een land dat jarenlang veel rijkdom heeft gekend door haar grote oliereserve. Sinds Hugo Chavez in 1999 aan de macht kwam als president, heeft het land ontwikkelingen doorgemaakt die ertoe geleid hebben dat Venezuela vandaag in een diepe economische en politiek crisis verkeert. De hyperinflatie en het grote voedseltekort hebben geleid tot een van de grootste massale volksverhuizingen in de geschiedenis van Zuid-Amerika. Sinds 2014 hebben vier miljoen Venezolanen het land verlaten op zoek naar voedsel, onderwijs en medische voorzieningen. Ook voor Nederland heeft de situatie in Venezuela grote gevolgen door de ligging en betrokkenheid van Aruba, Bonaire en Curaçao. Wat zijn deze gevolgen precies en hoe kan Nederland helpen?

Tijdens deze lezing zal Rachel deze huidige humanitaire- en politieke crisis in Venezuela toelichten en aan de hand van een tijdlijn zullen de belangrijkste historische gebeurtenissen tijdens het presidentschap van Hugo Chavez de revue passeren.

RachelRumaiRachel Rumai Diaz is schrijfster, dichter, performance artist en docent. Met haar woordkunst bouwt zij een dynamische brug tussen kunst en activisme en belicht zij de kracht van het artivisme bij onderwerpen zoals intersectionaliteit, identiteit, het koloniale- en slavernijverleden en de crisis in Venezuela. Zowel op het podium als achter de schermen gebruikt ze haar platform om bewustzijn te creëren en meer ruimte te maken voor ongehoorde stemmen.

Rachel is ambassadeur van het Van Gogh Museum en actief bij Stem Op Een Vrouw. Ze is oprichter van het feministisch literair festival Zus en Zo en mede-oprichter van het collectief ‘La Raza’, een platform en community dat zich richt op het verbinden van Latijns-Amerikaanse en Caribische creatievelingen in Nederland. Ook is zij redacteur van Perdu.

www.rachelrumai.com
Facebook/Instagram

Rachel Rumai Díaz es escritora, poeta, artista de performance y maestra de artes. Ella usa el arte del lenguaje para tender puentes dinámicos entre el arte y activismo, y destacar temas como interseccionalidad, identidad, el colonialismo y la esclavitud transatlántica, y la crisis en Venezuela. Tanto en el escenario como detrás de las escenas, ella usa su plataforma para crear conciencia y espacio para voces inauditas. Rachel es embajadora del Museo Van Gogh y activa en la fundación Stem Op Een Vrouw (Vota Para Una Mujer). Ella es la fundadora del festival literario feminista Zus en Zo y co-fundadora del colectivo "La Raza", una plataforma y comunidad que se enfoca en conectar creativos latinoamericanos y caribeños en los Países Bajos.

Venezuela es un país que ha conocido mucha riqueza durante años por su gran reserva de petróleo. Desde que Hugo Chávez llegó al poder en 1999, el país ha dado cambios que han llevado a Venezuela a una profunda crisis económica y política. La hiperinflación y la gran escasez de alimentos han resultado en uno de los desplazamientos más grandes en la historia de Sudamérica. Desde 2014, cuatro millones de Venezolanos han abandonado el país en busca de alimentos, refugio y medicamentos. Durante esta conferencia, Rachel explicará más sobre esta crisis humanitaria y política, y como las consecuencias de las decisiones de Hugo Chávez forman parte de la fundamental causa de la situación en Venezuela hoy en día. La crisis en Venezuela también tiene grandes consecuencias para los Países Bajos, debido a la ubicación de Aruba, Bonaire y Curaçao y las relaciones con estas islas. ¿Cuáles son estas consecuencias y cómo pueden los Países Bajos ayudar a los Venezolanos?

 

Share

Fiestas populares en España

Dinsdag 29 maart 2022 Aanvang: 20.00 uur  Sint Jorisgildehuis. De lezing is in het Spaans.

FallasDeze lezing wordt gegeven door Maite Otaegui die twee jaar geleden ons een geweldige lezing heeft gegeven getiteld: 'Comer en España'. Dit keer bespreekt zij een ander zeer belangrijk aspect van de Spaanse samenleving namelijk de typische Spaanse feesten!

Casi todos los que habéis pasado cortas o largas temporadas en España habréis vivido alguna fiesta popular.
Tanto en los pueblos pequeños como en las grandes ciudades, se celebran, durante todo el año, pero sobre todo en primavera y verano, todo tipo de fiestas. En esta charla hablaré sobre su origen, su significado y su adaptación a los nuevos tiempos.

MaiteOMaite Otaegui es española, vasca, y lleva viviendo casi 50 años en Holanda. Durante su vida profesional se ha dedicado siempre a la enseñanza, tanto en España como en Holanda. Zij zet zich in voor verschillende vrijwilligersorganisaties, zoals Soroptimisten Bommelerwaard, Hussein Foundation en Vrouwengroep Grenzeloos.

Share

Draaiboek voor een dictatuur

Hoe Venezuela van democratie een autoritaire staat werd

VenezuelaIn Venezuela zijn in ruim 20 jaar tijd stapje voor stapje alle instituties onder controle van de regerende Socialistische Partij PSUV gekomen. Daarmee is Venezuela, ooit een stabiele democratie, nog net geen dictatuur, maar wel bijna. Hoe gaat dat in z'n werk, zo'n transformatie? Latijns Amerika journalist Edwin Koopman komt al 25 jaar in Venezuela en probeert op 24 februari antwoord te geven op deze vraag.

Lezing op donderdag 24 februari 2022
Plaats: Sint Joris Gildehuis
Aanvang: 20.00 uur
Voertaal: Nederlands

EdwinKoopmanEdwin Koopman (1964) is sinds 1999 Latijns Amerika-verslaggever voor Elsevier Weekblad. Hij studeerde Sociale Geografie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en specialiseerde zich in de stedelijke geografie van Latijns-Amerika en de menselijke factoren bij natuurrampen. Sinds 1985 houdt hij zich bezig met Latijns-Amerika. Hij was achtereenvolgens redacteur en eindredacteur bij Inter Press Service, de Nieuwe Geografenkrant en de Wereldomroep. Sinds 1999 verslaat hij Latijns-Amerika voor Elsevier Weekblad, Trouw, VPRO en de Wereldomroep. In 2005 verscheen bij uitgeverij Het Podium zijn boek 'De ritselaar van Havana' over het mechanisme waardoor het Cubaanse regime aan de macht blijft.

Share

Een rondleiding door het Alhambra

Dinsdag 25 januari 2022 Aanvang: 20.00 uur. Uitsluitend per Zoom. Deze lezing wordt in het Nederlands gegeven door historica Saskia Poelman. Als u zich aanmeldt met het Aanmeldingsformulier dan krijgt u van ons die dag rond een uur of 1 een link om mee te doen.

AlhambraHet Alhambra, een geheugenpaleis die je meeneemt naar het oude Andalusië ten tijde van de Arabische overheersing in het Middeleeuws Spanje. Maar het zou er bijna niet meer zijn geweest! In de 19de eeuw was het vervallen, een ruïne, een woonplaats voor zwervers, bedelaars, landlopers en zigeuners. Gelukkig begonnen de restauraties en kan men er weer doorheen zwerven met de mond open van verbazing vanwege de pracht en praal, zoals de vroegere Middeleeuwse bezoekers. Ik neem u mee door de bijzondere torens, majestueuze zalen en prachtige tuinen van het Alhambra zodat u digitaal alvast een beeld kan krijgen van dit prachtige complex. Gaat u mee?

Saskia Poelman Saskia Poelman is historicus, reisleidster, docent geschiedenis en erfgoed educatie specialist. Door de jaren heen heeft zij haar kennis en expertise mogen inzetten bij verschillende musea, reisorganisaties, cultuur- en erfgoedinstellingen en scholen.

Share

LezingenLezingen

29-09-2021: La guerra de Independencia de España
09-11-2021: Ecuador
24-11-2021: México 1519 - 2022
12-01-2022: El hispanista Johan Brouwer y su relación con Unamuno
26-03-2022: Fiestas populares en España

Ongeveer eenmaal per maand organiseert de AIE een lezing. Wij streven ernaar om evenveel lezingen in het Spaans als in het Nederlands te geven. Een meestal prominente spreker bespreekt een onderwerp uit de Spaanstalige cultuur, zoals de geschiedenis, de architectuur en de literatuur. Maar ook de Spaanse wijnen en bijvoorbeeld reisverslagen komen aan bod. Er is altijd gelegenheid tot discussie. Bij lezingen in het Spaans wordt deze in principe in het Spaans gevoerd om u in de gelegenheid te stellen uw Spaans te oefenen. Tenzij anders aangegeven vinden de lezingen plaats in het huis van het Sint Jorisgilde en is de aanvangstijd 20.00 uur. Klik voor meer informatie op de betreffende onderwerpen.

Voor leden is de toegang gratis. Introducés zijn van harte welkom bij de lezingen. Hun toegangsprijs bedraagt € 5.

Voor de In dit seizoen geprogrammeerde lezingen zie onze Agenda.

Wilt u iets weten over de lezingen die wij eerder hebben georganiseerd, kijk dan in ons Archief.

 

 

Share