Agenda

Extremadura, het onbekende Spanje

Dinsdag 10 november 2020 Aanvang: 20.00 uur. Let op: in verband met Corona vindt de lezing plaats in het Augustinianum lokaal 231 (tweede verdieping). De lezing is in het Nederlands.

Op deze avond is ons Coronaprotocol van toepassing. Dit betekent dat u zich vooraf dient aan te melden bij Actividades.

ExtremaduraDe architectuurreis van de AIE zou dit jaar naar Extremadura gaan, het voor de meeste toeristen onbekendste deel van Spanje. Omdat Suzanne verhinderd was wegens gelukkige huiselijke omstandigheden zou Joen Verbeeck onze gids zijn. Joen woont in Barcelona en is reisleider van beroep. Zoals u weet kon de architectuurreis dit jaar niet doorgaan en daarom leek het ons een prima idee om Joen te vragen ons te komen vertellen over zijn geliefde Extremadura. Hij zegt daar zelf over:

Natuurlijk kom je er geen musea tegen als het Prado of het Guggenheim, geen spraakmakende gebouwen als de Sagrada Familia of de kathedraal van Compostela. Wat je wel tegenkomt zijn stokoude steden en monumenten uit de prehistorie, de Romeinse tijd, de gotiek, mudejar-architectuur, de renaissance, de barok en hier en daar ook modernere kunstvormen. Niet dat deze allemaal (sommige wel) op de Unesco-lijst prijken, maar die juist door hun 'eerlijke eenvoud' en hun afgelegen vindplaats veel respect afdwingen. Verder een aantal figuren die plots in de 16e eeuw wereldberoemde extremeños worden, een bijzondere eigen keuken met, neem dat van mij aan, de beste olijfolie en jamón van Spanje, heerlijke kazen, migas en verrassende wijnen.

Dit is slechts een kleine indruk van wat u deze avond te horen krijgt. Hopelijk wordt u meegenomen in het enthousiasme van deze geboren verteller. En wellicht neemt u zich voor om (weer) met de AIE op reis te gaan in 2021!

Joen Verbeeck

JoenJoen is in 1963 in Utrecht geboren. In zijn jonge jaren werd hij gegrepen door een boek over het tijdperk van de ontdekkingsreizen. Er ging een wereld voor hem open. Reizen deed hij  toen nog met zijn ouders in de zomervakanties, maar hij wist dat zodra hij op eigen benen kon staan zijn eerste bestemming Portugal zou zijn. Daar waren immers de pioniers van de ontdekkingsreizen geboren.Toen hij daar in 1981 voor het eerst aankwam, leek alles te kloppen. Het volk, het land, de oceaan, die de ontdekkingsreizigers had gedragen of verzopen, de keuken, de muziek en niet in de laatste plaats de taal. Na een tweede vakantie was de liefde totaal, hij wilde er vaker naartoe, maar nu niet meer als vakantieganger. Hij wilde er iets doen, wilde Portugees worden. Na een periode van druiven plukken, op boerderijen werken en meehelpen op instellingen voor geestelijk gehandicapten, besloot hij om zijn VWO-diploma te halen en Portugees te gaan studeren. Tijdens zijn studie aan de Universiteit van Coimbra via het Erasmus-programma en een stageperiode aan de Universiteit van Aveiro, reisde hij voor het eerst naar Extremadura en Andalusië. Na zijn studie wilde hij uiteraard ook naar Portugal emigreren om werk te zoeken in de tolk/vertaalwereld, maar dat liep behoorlijk anders. Niet lang voor zijn vertrek uit Nederland, maar nog zonder baan, kwam hij een advertentie tegen van SRC Cultuurvakanties waarin reisleiders werden gezocht. Hij reageerde en werd aangenomen. Niet alleen voor Portugal, maar ook voor Spanje en Marokko. Daar heeft hij ook Suzanne Roelofs voor het eerst ontmoet en nog samen met haar een promotiefilmpje opgenomen. Hij had op het VWO ook een jaar Spaans gehad en kende noord-en zuid-Spanje aardig. Zo kwam hij in de reiswereld terecht, die  al gauw veel leuker bleek te zijn dan de vertaalwereld. Inmiddels woont hij al jaren in Barcelona.

 

 

Share