Agenda

Santiago Calatrava en Valencia

CalatravaIn maart 2022 hebben we een reünie georganiseerd voor de deelnemers aan de twee architectuurreizen naar Extremadura. Daarvoor hadden we ook alle leden van de AIE uitgenodigd die niet meegegaan waren. Dat was een zo groot succes dat we dat nog een keer doen voor wat we de kennismakingsbijeenkomst voor de reizen naar Valencia noemen. Deze bijeenkomst vindt plaats op zaterdagmiddag 3 september om 14.30 uur in het Sint Jorisgildehuis in Eindhoven. Alle leden van de AIE zijn hiervoor uitgenodigd. Graag wel even aanmelden in verband met de hapjes.

Programma:
14.00 Inloop
14.30 Lezing Santiago Calatrava door Suzanne Roelofs
15.35 Inleiding Valencia door Peter Kivits
16.30 Einde

De Spaanse architect Calatrava (1951) is vooral bekend vanwege zijn opmerkelijk sculpturale en controversiële bruggen, bijvoorbeeld de bruggen in de Haarlemmermeer (2003) en de Alamillobrug (1991) in Sevilla.

Maar zijn oeuvre is verre van eenzijdig. Zo is hij verantwoordelijk voor diverse vliegvelden en treinstations, waarvan de World Trade Center Transportation Oculus (2016) in New York wellicht het meest opvallend in. Maar ook musea, een congrescentrum en de gedraaide woontoren Turning Torso (2005) in Malmö zijn van zijn hand. En vergeet natuurlijk de spraakmakende Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia niet, waarbij hij niet alleen verantwoordelijk was voor het masterplan, maar ook de meeste gebouwen heeft ontworpen.

Zijn organisch aandoende bouwwerken zijn gemaakt van beton en staal en vormen absolute iconen binnen de steden waar zij worden gebouwd. Dat dit soms gepaard gaat met absurde budgetoverschrijdingen en technische problemen zal ook aan bod komen in deze lezing.

Uiteraard biedt de AIE een kopje koffie, een hapje en een drankje aan en is er volop gelegenheid om alle mogelijke vragen te stellen, en met elkaar te kletsen.

Hoe gezellig het was op de 'reünie' op 16 maart 2022

TerugblikExtremadura.

Share