Archief

Lezing: De Argentijnse film

Op dinsdag 14 februari 2012 geeft Jolande Zuidema (Universiteit Utrecht) een lezing over de Argentijnse film, die momenteel erg in de belangstelling staat.

De spreekster tekent aan :

Regelmatig worden op de internationale filmfestivals Argentijnse films bekroond. In 1985 won Luis Puenzo als eerste Argentijn de Oscar voor beste buitenlandse film met La historia oficial (over de illegale adoptie van in gevangenschap geboren baby's tijdens de laatste dictatuur). Recent, in 2010, viel El secreto de sus ojos, van José Campanella dezelfde eer te beurt.

Ook op andere belangrijke filmfestivals, zoals die van Cannes, San Sebastián en Venetië trekken de Argentijnse films de aandacht, vooral nadat rond 1995 een nieuwe generatie jonge filmmakers hun producties naar buiten begon te brengen.

Deze opvallende herleving van de Argentijnse filmproductie is bekend geworden onder de verzamelnaam El Nuevo Cine Argentino. Met beperkte financiële middelen werd het ene na het andere meesterstukje afgeleverd, waarvan de inhoud de sociaal-politieke situatie van het land op verschillende manieren weerspiegelt.

Om de wortels van deze kwalitatief opmerkelijk hoogstaande filmtraditie op te sporen, moeten we teruggaan in de geschiedenis tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw.

Deze avond zullen aan de hand van een aantal karakteristieke filmfragmenten de verschillende periodes in de ontwikkeling van de Argentijnse film besproken worden, waarbij een relatie wordt gelegd met de –vaak roerige- geschiedenis van het land.

Jolande Zuidema is docent Spaans, werkzaam bij de Universiteit Utrecht en oprichtster van Brisas del Sur, een kleinschalig taal-en cultuurcentrum in Deventer waar o.a. workshops over de Argentijnse film worden gegeven. Zij heeft 12 jaar in Latijns Amerika gewoond: 3 jaar in Chili en 9 jaar in Argentinië, waarmee zij nog steeds grote verbondenheid voelt.

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2020    
27-08   Tertulia: La hija de la española
23-09   Conferencia:
15-10   Tertulia:
21-10   Architectuurreis 1: Extremadura
28-10   Architectuurreis 2: Extremadura