Archief

Lezing: La democracia en México y el retorno del PRI

Wegens onvoorziene omstandigheden kan de lezing van Beatriz Romero Dolz niet doorgaan!

Op woensdag 22 mei 2013 om 20.00 uur in het Academisch Genootschap zal Prof. Wil Pansters een lezing geven over

La democracia en México y el retorno del PRI

In 2012 kreeg het Mexicaanse politieke systeem te maken met een nieuwe verandering van regering, met de herovering van het presidentschap door de PRI, die dat 2000 na meer dan 70 jaar heerschappij was kwijtgeraakt aan centrum-rechts. Voor sommigen betekent de terugkeer van de PRI de mogelijkheid van hernieuwd autoritarisme.

Deze lezing analyseert deze mogelijkheid in het licht van de voornaamste institutionele kenmerken van het politieke systeem (electorale processen, verhoudingen tussen verschillende bestuursniveau's en dergelijke). Hoewel een terugkeer naar het voormalige autoritaire regime niet erg waarschijnlijk is, kan evenmin worden geconcludeerd dat er sprake is van een werkelijk diepgaande democratisering. Daarvoor zijn het verzet van allerlei informele praktijken en belangengroepen, alsmede de problemen die voortvloeien uit corruptie en een fragiele rechtsstaat te invloedrijk.

De lezing zal in het Spaans worden gehouden, maar aangezien professor Pansters Nederlander is, is daar waar nodig een toelichtng in het Nederlands mogelijk.

Professor Wil G. Pansters is bijzonder hoogleraar Latijns Amerika Studies aan de RUG en Head of Department of Social Sciences van het University College > Utrecht. Hij houdt zich in zijn onderzoek al jaren bezig met politieke, sociale en culturele ontwikkelingen in twintigste eeuws Mexico, en heeft daarover vele artikelen en boeken gepubliceerd. In recente jaren richt zijn onderzoek zich enerzijds op de dilemma's van democratisering in Mexico, en anderzijds op de oorzaken en gevolgen van geweld en onveiligheid in hedendaags Mexico. Hij geeft over deze onderwerpen met regelmaat interviews aan verschillende media in binnen-en buitenland.

In 2011 werd hij onderscheiden in de orde van de Águila Azteca van de Mexicaanse staat.

Bewaren

Bewaren

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2020    
27-08   Tertulia: La hija de la española
23-09   Conferencia:
15-10   Tertulia:
21-10   Architectuurreis 1: Extremadura
28-10   Architectuurreis 2: Extremadura