Archief

Lezing: El caso sin resolver

Dos barcos de la Compañía Neerlandesa de las Indias Orientales (VOC) que desaparecieron cerca de la costa mexicana...............

Dit mysterieuze thema vormt de inleiding tot een erg bijzondere lezing die Jeroen Geurts op dinsdag 19 april 2016 zal geven over twee verloren schepen van de VOC voor de Mexicaanse kust. De lezing wordt muzikaal opgeluisterd door Mariel Peñaloza Morena en is in het Nederlands: Hotel Best Western, aanvang 20:15 uur.

In het kader van de viering van 180 Jaar Nederlands-Mexicaanse betrekkingen in 2010 heeft Jeroen Geurts een studie gedaan naar twee elkaar aanvullende brievencollecties in de nationale archieven van beide landen. Het betrof de correspondentie van twee scheepsbemanningen die in de 18e eeuw in Nieuw Spanje (het huidige Mexico) gestrand waren, met een opdracht van de VOC-gouverneur uit Batavia. Wat er van de opvarenden geworden is zal duidelijker worden in de loop van de presentatie.
Mariel Peñaloza Moreno verzorgt het evocatieve gedeelte met een muziekselectie, waaronder ook een lied uit de periode van de stranding.

Drs. Jeroen Geurts is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen in geschiedenis. Momenteel is hij als externe promovendus verbonden aan de vakgroep Romaanse Talen en Culturen en het Centro de Estudios Mexicanos van diezelfde universiteit. Zijn promotieonderzoek gaat over de migratie van de Mariaverering van de Oude naar de Nieuwe Wereld. Jeroen is lid van de Society for the Promotion of Byzantine Studies en van de Nederlandse sectie van de Association Internationale des Etudes Byzantines.
Voor het softwarehuis Griffid werkt Jeroen als projectontwikkelaar voor veiligheid, beveiliging en efficiency in binnen- en buitenland. Het gaat daarbij om het bouwen en inrichten van veiligheids- en beveiligingssystemen voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, banken, paleizen, musea, bruggen, metro’s en tunnels.
Jeroen schrijft en presenteert bijdragen in tijdschriften en voor congressen op het gebied van de geschiedenis en techniek. Als medeoprichter van het culturele platform pm3ge.com helpt hij bij de voorbereidingen en uitvoeringen van culturele evenementen en neemt ook zelf deel daaraan. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bruggen van Identiteit (Den Haag 2007), Día de Mexicanistas XIII (Rijksuniversiteit Groningen 2007) en C2C (Dordrecht 2008).

La Dra. Mariel Peñaloza Moreno es mexicana-holandesa. Se tituló con mención honorífica como Licenciada Instrumentista en Guitarra en la Escuela Nacional de Música de la UNAM-México, donde impartió la cátedra de guitarra hasta 1998. Obtuvo después un Bachelors of Music-Guitar en el Conservatorio Real de La Haya, y ahí mismo, en asociación con la Academia Real de Artes Plásticas de La Haya, hizo una maestría interdisciplinaria en ‘Imagen y Sonido’. Realizó también una Maestría en Musicología en la Universidad de Amsterdam, donde posteriormente obtuvo un doctorado en Etnología Holandesa con el libro “Papeles con memoria”. La dra. Peñaloza es también autora de la tesis musicológica La espiral eterna. Una bitácora de Viaje. Además de haber publicado varios artículos etnológicos para revistas Holandesas y Belgas, ha dado también innumerables conciertos como solista y haciendo música de cámara, tanto clásica como popular, en México, Cuba, E.U. y Holanda. Actualmente toca un repertorio de música mexicana con el grupo Tulish, del cual es directora musical. Es cofundadora y directora del foro cultural pm3ge.com. Dirige también Guitar@Work, un proyecto didáctico interdisciplinario de música para guitarra, desde un enfoque etno-musicológico. Actualmente la dra. Peñaloza es miembro del Consejo Nacional de Cultura de los Países Bajos (Raad voor Cultuur) en el área de Patrimonio Cultural.

Bewaren

Bewaren

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2020    
25-05   Spaans: B2 Conversatie
27-08   Tertulia: Marina
03-09   Taalcursus: Introductieavond
14-09   Taalcursus: aanvang lessen
30-09   Conferencia: Venezuela en crisis
14-10   Film: El Olivo
15-10   Tertulia: La Higuera
10-11   Lezing:
18-11   Film: Roma
11-12   Kerstconcert
     
2021    
13-01   Film:
28-01   Lezing:
10-02   Film:
25-02   Lezing:
17-03   Film:
30-03   Lezing:
14-04   Film:
25-05   Concert: José M. Dapena
20-10   Architectuurreis 1: Extremadura
27-10   Architectuurreis 2: Extremadura