Archief

Lezing: Edad de plata

Op woensdagavond 12 oktober houdt Jan Timmerman zijn jaarlijkse lezing voor onze vereniging. Ondanks de Spaanse titel van deze lezing wordt er die avond Nederlands gesproken. U bent van harte welkom in Hotel Best Western. De aanvangstijd is zoals altijd 20:15 uur.

Samenvatting
De Zilveren Tijd is een benaming voor de 20er jaren van de vorige eeuw waarin een ongekende bloei van het culturele leven in Spanje ontstond. Madrid was het onbetwiste centrum en nam de leidende rol in het culturele leven over van Barcelona. Spanje had een woelige periode achter de rug. Het land was in de 19e eeuw sterk achteruit gegaan en het enorme imperium van vroeger dagen bestond niet meer. In de oorlog om Cuba in 1898 ging de laatste glorie van het grote koloniale rijk verloren waarop de “Generatie van ‘98” reageerde met een neiging tot zelfreflectie en bespiegelingen. De jonge koning Alfonso XIII trad aan in 1902 vol idealen en verwachtingen van herstel maar zijn teleurstelling was groot. Spanje was bijna onbestuurbaar door vastgeroeste verhoudingen in de politiek en een verregaande ondermijning van het systeem door bommen en sluipschutters. In 1923 kwam aan deze chaotische periode een einde door het aantreden van dictator Primo de Rivera.
Ondanks de kritiek op de dictatuur brak een periode aan van nieuw elan vooral op cultureel terrein. Schrijvers zochten naar nieuwe wegen en de poëzie bloeide op, gesteund door een gretig lezerspubliek. In de Residencia de Estudiantes in Madrid troffen kunstenaars van verschillende professies elkaar met als resultaat eindeloze, soms opgewonden maar dikwijls vruchtbare tertulia’s op de terrassen van de hoofdstad. In die sfeer konden drie jongebelhamels uitstekend gedijen, Federico García Lorca, Salvador Dalí en Louis Buñuel, alle drie beroemd geworden op hun eigen terrein. Heel even dacht men dat het een bescheiden herhaling van de Gouden Eeuw zou gaan worden. De periode, eigenlijk maar een kort moment, is de Spaanse geschiedenis in gegaan als de Zilveren Tijd, de Edad de Plata.

Jan Timmerman is directeur van de in 1984 in het leven geroepen Stichting Hollandse Academie voor Cultuurhistorie en stelt zich ten doel het voorzien in volwassenenonderwijs op het gebied van de geschiedenis en de kunstgeschiedenis. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam en behoort tot die docenten bij wie het vertellen hoog in het vaandel staat. He taantal lezingen dat hij voor onze vereniging gaf overschrijdt de 15 gemakkelijk......

Bewaren

Bewaren

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2020    
27-08   Tertulia: La hija de la española
23-09   Conferencia:
15-10   Tertulia: