Archief

Lezing: La Nueva Canción

Op 19 januari van dit jaar kon deze lezing helaas geen doorgang vinden maar nu is het dan zover! Jac van der Gun van onze zustervereniging Atalaya in Deventer geeft op dinsdag 17 oktober 2017 in hotel Best Western om 20:15 uur een lezing onder de titel 'La Nueva Canción'. De titel van deze lezing is Spaans maar de voordracht wordt in het Nederlands gegeven. Dat komt omdat 'La Nueva Canción' de naam is van een muzikale stroming.
Terwijl zo rond 1960 in West-Europa het Franse chanson, de rock-'n-roll en de Amerikaanse country & westernmuziek door folk en de wat agressievere beatmuziek werden overvleugeld, ontstond ongeveer tegelijkertijd in de landen van Latijns-Amerika ook een nieuwe stroming in de populaire muziek: La Nueva Canción, een nieuw geluid in het Latijns-Amerika van de 60-er en 70-er jaren. Naast groepjes muzikanten die op traditionele wijze vertrouwde folkloristische nummers over het voetlicht brachten, doken er plotseling zangers en zangeressen op met nieuwe liedjes, waarvan tekst en presentatie soms sterk afweken van wat tot dusverre gebruikelijk was. Het lied was niet meer uitsluitend bedoeld als artistieke uiting of ter vermaak, maar werd in toenemende mate ook gebruikt als een middel voor het uiten van maatschappijkritiek of protest. Van de talrijke liedvertolkers die tot La Nueva Canción zijn te rekenen wordt in de voordracht aan slechts een beperkt aantal markante vertegenwoordigers aandacht besteed: Violeta Parra, Victor Jara, Alfredo Dominguez, Atahualpa Yupanqui, Jorge Cafrune, Mercedes Sosa en Horacio Guarany. Aan de hand van geluidsopnamen en liedteksten (in het Spaans en met de Nederlandse vertaling ervan) wordt getracht de toehoorders ervan te overtuigen –voor zover dat nog nodig mocht zijn– dat La Nueva Canción zowel bijzondere liedteksten als ook unieke vertolkers heeft voortgebracht.
Jac van der Gun is een internationaal georiënteerd hydroloog, met niet alleen oog voor water, maar onder meer ook met een gretig oor voor de muziek van de bijna twintig landen waar hij voor zijn werkzaamheden voor kortere of langere tijd verbleef. Hij woonde een vijftal jaren in Zuid-Amerika (Bolivia en Paraguay) en raakte daar al in de zeventiger jaren geboeid door de indrukwekkende liedkunst en charismatische vertolkers van La Nueva Canción.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2020    
25-05   Spaans: B2 Conversatie
27-08   Tertulia: Marina
03-09   Taalcursus: Introductieavond
14-09   Taalcursus: aanvang lessen
30-09   Conferencia: Crisis en Venezuela
14-10   Film: El Olivo
15-10   Tertulia: La Higuera
10-11   Lezing:
18-11   Film: Roma
11-12   Kerstconcert
     
2021    
13-01   Film:
28-01   Lezing:
10-02   Film:
25-02   Lezing:
17-03   Film:
30-03   Lezing:
14-04   Film:
25-05   Concert: José M. Dapena
20-10   Architectuurreis 1: Extremadura
27-10   Architectuurreis 2: Extremadura