Archief

Concierto navideño 2016


Op vrijdagavond 9 december vindt ons zesde Concert in de Kersttijd, nuestro concierto navideño 2016, plaats. Aanvang is zoals ieder jaar om 20.00 uur in de Agnus Deikerk in Waalre. Toegangskaarten met daarop het programma kunt u bestellen door te klikken op de volgende link: Toegangskaarten Kerstconcert. De toegang voor leden van de Asociación en van de Agnus Deikerk is gratis. Niet-leden betalen 5 euro, te voldoen op bankrekeningnummer NL26 INGB 0001090996 ten name van Asociación Iberoamericana Eindhoven.

Het kerstconcert wordt dit jaar gegeven door de Mexicaanse mezzosopraan Itzel Medecigo en haar vaste begeleider Maxim Shamo op de piano. Samen vormen zij het duo A:Kana. Wilt u alvast een beetje genieten, klik dan hier. Het bijzondere van dit concert is dat enkele liederen ten gehore worden gebracht in het Náhuatl. Dit is de taal die gesproken werd door de Tolteken en Azteken. Het wordt nu nog gesproken door anderhalf miljoen mensen, die hoofdzakelijk in de staten Puebla, Veracruz, Hidalgo, Mexico en Guerrero leven.

Tijdens het concert worden de teksten op een groot scherm geprojecteerd. De organist van de Agnus Deikerk, Leen Nijdam zal enige mooie werken op het orgel ten gehore brengen. Na afloop is er nog een gezellig samenzijn in de foyer.

Het programma voor het Concierto navideño 2016 luidt:

Xiquiyehua in xóchitl (Toma esta flor/Neem deze bloem) - Anónimo
Santa María é - Anónimo ca. 1634
Xicochi conetzintle - Gaspar Fernandes (ca. 1566-1629)
No nantzin (Mi amada madre/Mijn geliefde moeder)- Salvador Moreno (1916-1999) y José María Bonilla
Ihcuac Tlaneci (Cuando amanece/Wanneer de ochtend aanbreekt) - José María Bonilla
To Ilhuicac Tlahtzin (Nuestro padre Cielo que habla/Onze vader in de hemel spreekt) - José María Bonilla
Intermezzo piano - Manuel María Ponce (1882-1948)
• Uit “Canciones Españolas”: Madrigal Mario y Armando Kuri-Aldana (1931- ) y Gutierre de Cetina
Arrullo - Blas Galindo y Alfonso del Río (1910-1993)
Esa Noche Yo Bailà - Anónimo s. XVII(?)
Como sa mu trista Mario y Armando Kuri-Aldana (1931-2013/*) y Luis de Góngora (siglo XVII)

Pausa

Il est un petit l'ange, Noel Suisse (5 variaties op orgel) – C. Balbastre [1724-1799]
Adeste Fideles - John Francis Wade (¿?)
Villancicos Tradicionales

La Virgen fue lavandera   Extremadura
Esta noche nace el niño   Andalucía
Ya viene la vieja   Andalucía
En el portal de Belén   Castilla
Ven a Belén   Vasconia
Campana sobre campana   Andalucía
Los campanilleros Extremadura   Andalucía

Ven a mi casa esta Navidad – Luís Aguilé (1936 – 2009)
Blanca Navidad – Irving Berlin (1888-1989)
El niño del tambor – Katherine Davis
Oh! Santa Noche - Adolph Adam (Placide Cappeau) (1803-1856)
Noche de paz - Franz Xaver Gruber

Het duo A:kana bestaat sinds 2013 en wordt gevormd door Maxim Shamo en Itzel Medecigo. A:kana is een woord uit de inheemse taal Náhuatl en betekent "zaden ziften met behulp van de wind". Zaden worden verstrooid en gaan elders bloeien, overal ter wereld. Dit is A:kana, muziek die je overal tegenkomt en gaat bloeien in je hart.
Het duo A:kana geeft recitals vanuit een bepaald concept, zowel thematisch als historisch. Zij kiezen ervoor om muziek ten gehore te brengen die in belangrijke mate is beïnvloed door traditionele muziek en dans, gebaseerd op eeuwenoude rituelen of talen, die altijd eigentijds zullen blijven. Maxim en Itzel kiezen hun repertoire uiterst zorgvuldig waarbij de muzikale gaven van beiden een zeer grote rol spelen. Tijdens hun concerten gebruiken zij al hun ervaring en expressiviteit en geven op die wijze vorm aan zeer gevarieerde concepten, soms in combinatie met andere disciplines zoals mode, design, media en dans. Voorbeelden van zulke concepten zijn "Het artistieke lied van Mexico in de twintigste eeuw: haar geboorte na de Revolutie " of de muziek uit Spanje met een zeer sterke invloed van andere gemeenschappen, zoals de Arabieren of de Afrikanen (De poetas y fandangos).

Toegangskaarten met daarop het programma kunt u bestellen door te klikken op de volgende link: Toegangskaarten Kerstconcert.

Prachtig............ontroerend.............geweldig...........fenomenaal........ Zelfs deze woorden schieten tekort om uit te drukken wat Itzel en Maxim ons hebben gebracht op 9 december in de Agnus Deikerk te Waalre tijdens ons traditionele Kerstconcert. Een kleine impressie vindt u op de volgende video waarmee het concert werd afgesloten: Stille nacht, heilige nacht. Ook het dankwoord van onze presidente Anton Harbers mocht er zijn! Enkele foto's om de sfeer te proeven vindt u hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2020    
27-08   Tertulia: La hija de la española
23-09   Conferencia:
15-10   Tertulia: