Archief

Evento: Opstand!

OpstandDe AIE overweegt bij voldoende belanstelling een gezamenlijk bezoek te brengen aan dit evenement. Nadat u uw toegangskaarten rechtstreeks hebt besteld op http://ralphsordo.nl/  en u hebt interesse voor dit gezamenlijk bezoek, meld u zich dan aan bij Acitvidades en laat ons weten of u met eigen vervoer gaat, graag mee wilt rijden, of juist plaats heeft voor anderen en of u meedoet met de stadswandeling en samen met anderen wilt gaan eten tussen wandeling en concert.

In 1568 keerden opstandige Nederlandse gewesten zich af van de katholieke Spaanse overheersers. Het werd het begin van de Tachtigjarige Oorlog en leidde uiteindelijk tot de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vierhonderdvijftig jaar later, in 2018, wordt dit landelijk herdacht met een televisieserie en diverse tentoonstellingen, onder andere in het Rijksmuseum.

Voor het Ralph Sordo Choir vormde dit de aanleiding voor een bijzonder project onder de veelzeggende titel: Opstand!. We gaan het podium op met bekende historici die u terugvoeren naar deze ingrijpende periode uit onze vaderlandse geschiedenis. Het koor, onder leiding van Enrique López-Cortón, zingt daarbij muziek uit die tijd: prachtige late Renaissancemuziek van Spaanse componisten zoals Victoria, Lobo en Guerrero. Maar ook werk van Rogier, Lassus en andere componisten uit de Nederlanden. Ook zingen ze enkele geuzenliederen uit de Valerius Gedenkklank, zoals het Wilhelmus (in de originele versie een opzwepend strijdlied!) en Merck toch hoe sterck.

Het koor treedt op in twee steden die een cruciale rol speelden in de Nederlandse Opstand: vestingstad Heusden en handelsstad Amsterdam. Wij vragen uw speciale aandacht uiteraard voor de uitvoering in Heusden, de stad waar de president van de AIE woont.

koorVrijdag 9 februari 2018 | 20:15u | Grote- of Catharijnekerk | Heusden Vesting € 12,50* met een lezing over de Opstand vanuit Brabants perspectief door Hildo van Engen, directeur Streekarchief Langstraat Heusden Altena.

Zondag 11 februari 2018 | 15:00u | Zuiderkerk | Amsterdam
Met een lezing over de Opstand vanuit Amsterdams perspectief door historicus Luc Panhuysen.

Voorafgaand aan het concert is er voor een beperkt aantal personen een stadswandeling onder leiding van een stadsgids waarin op zoek gegaan naar sporen van de Opstand. Ook hiervoor kunt u zich rechtstreeks opgeven.

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2020    
27-08   Tertulia: La hija de la española
23-09   Conferencia:
15-10   Tertulia:
21-10   Architectuurreis 1: Extremadura
28-10   Architectuurreis 2: Extremadura