Archief

Excursie: Bezoek aan het Rijksmuseum

Op 5 april gaan we samen met Suzanne naar het Rijksmuseum in Amsterdam. We staan uitgebreid stil bij de architectuur (buiten en binnen) van de Spaanse architecten Cruz y Ortiz. Maar natuurlijk bekijken we ook nog een deel van de collectie, waarbij het accent zal liggen op de Spaanse invloed op de Nederlanden in de 16e eeuw en de Gouden eeuw. Het programma luidt als volgt:

  • Om 11.00 verzamelen we vóór Café Cobra aan de Museumpleinzijde van het Rijksmuseum. Daar ontmoeten wij Suzanne.
  • We bekijken tot 12.00 uur uitgebreid de buitenzijde van het museum en gaan daarna lunchen.
  • Om 13.30 ontmoeten we elkaar weer bij de info-balie in het museum. Iedereen heeft dan zelf voor een entreekaartje gezorgd. Verreweg het handigst is het om dit van te voren via internet te doen. Mensen met een museumkaart kunnen gratis naar binnen.
  • Vanaf 13.30 tot 15.30 leidt Suzanne ons rond door het museum. We zien enige kunstwerken maar hebben speciale aandacht voor de architectuur uiteraard.
  • Uiteraard is iedereen vrij om na 15.30 uur het museumbezoek voort te zetten.

U kunt zich opgeven door een email te sturen aan de webmaster. Geeft u daarin aan of u met eigen auto gaat, of dat u wellicht iemand mee wilt nemen of juist met iemand mee wilt reizen. Uw aanmelding is pas geldig als uw bijdrage van 16.50 euro per persoon is ontvangen op rekening NL26 INGB 0001090996 ten name van Asociación Iberoamericana Eindhoven. Deze prijs is exclusief lunch, reis en toegang. Museumjaarkaart is geldig in het Rijksmuseum. De maximale groepsgrootte is 20 personen dus wie het eerst komt, het eerst maalt.

Alweer bijna een jaar geleden, op 13 april 2013, is na een enorme 10 jaar durende renovatie het Rijksmuseum weer heropend. Het rijk gedecoreerde, 19e eeuwse gebouw van Pierre Cuypers is weer in zijn oude glorie hersteld en heeft daarnaast nog een extra Aziatisch paviljoen gekregen. Hoofdarchitecten hiervoor zijn niemand minder dan het bekende Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz. Samen met architect Van Hoogevest (restauratie) en Jean-Michel Wilmotte (interieur) hebben zij een schitterend, overzichtelijk museum gecreëerd, klaar voor de 21e eeuw.

Spaanse architecten hebben een reputatie voor ingetogen, doch zeer geraffineerde uitbreidingen van gebouwen. Geen grote spectaculaire nieuwbouw, maar uiterst zorgvuldige aanpassingen die het gebouw alleen maar ten goede komen, denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van het Prado museum door Rafael Moneo. Ook bij het Rijksmuseum is dat zeker het geval: zo heeft het gebouw een prachtige, lichte entree en is het Aziatisch paviljoen opmerkelijk ingetogen geïntegreerd in de omgeving van het gebouw.

Suzanne Roelofs is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (2002). Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus. Zij geeft lezingen, ook bij onze Asociación, en organiseert reizen op het gebied van (met name) moderne architectuur. Dit doet ze zowel voor diverse culturele organisaties en reisorganisaties, als via haar eigen bedrijf, sinds 2013 Building Stories geheten. U kunt ook mee met Suzanne op één van haar vele wandelingen die zij organiseert. Zie hiervoor haar eigen website.

Bewaren

Bewaren

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2020    
27-08   Tertulia: La hija de la española
23-09   Conferencia:
15-10   Tertulia: