Contact

LezingCrisis en Venezuela

Op 30 september 2020 hopen wij onze lezingencyclus te hervatten. Wij kunnen u verzekeren dat in het Sint Jorisgildehuis alle maatregelen zijn genomen om ons verblijf daar zo aangenaam, gezellig en veilig mogelijk te maken. We beginnen om 20.00 uur en de koffie vooraf is zoals altijd op rekening van de vereniging.

VenezuelaVenezuela is een land dat jarenlang veel rijkdom heeft gekend door haar grote oliereserve. Sinds Hugo Chavez in 1999 aan de macht kwam als president, heeft het land ontwikkelingen doorgemaakt die ertoe geleid hebben dat Venezuela vandaag in een diepe economische en politiek crisis verkeert. De hyperinflatie en het grote voedseltekort hebben geleid tot een van de grootste massale volksverhuizingen in de geschiedenis van Zuid-Amerika. Sinds 2014 hebben vier miljoen Venezolanen het land verlaten op zoek naar voedsel, onderwijs en medische voorzieningen. Ook voor Nederland heeft de situatie in Venezuela grote gevolgen door de ligging en betrokkenheid van Aruba, Bonaire en Curaçao. Wat zijn deze gevolgen precies en hoe kan Nederland helpen?

Tijdens deze lezing zal Rachel deze huidige humanitaire- en politieke crisis in Venezuela toelichten en aan de hand van een tijdlijn zullen de belangrijkste historische gebeurtenissen tijdens het presidentschap van Hugo Chavez de revue passeren.

RachelRumaiRachel Rumai Diaz is schrijfster, dichter, performance artist en docent. Met haar woordkunst bouwt zij een dynamische brug tussen kunst en activisme en belicht zij de kracht van het artivisme bij onderwerpen zoals intersectionaliteit, identiteit, het koloniale- en slavernijverleden en de crisis in Venezuela. Zowel op het podium als achter de schermen gebruikt ze haar platform om bewustzijn te creëren en meer ruimte te maken voor ongehoorde stemmen.

Rachel is ambassadeur van het Van Gogh Museum en actief bij Stem Op Een Vrouw. Ze is oprichter van het feministisch literair festival Zus en Zo en mede-oprichter van het collectief ‘La Raza’, een platform en community dat zich richt op het verbinden van Latijns-Amerikaanse en Caribische creatievelingen in Nederland. Ook is zij redacteur van Perdu.

www.rachelrumai.com
Facebook/Instagram

Rachel Rumai Díaz es escritora, poeta, artista de performance y maestra de artes. Ella usa el arte del lenguaje para tender puentes dinámicos entre el arte y activismo, y destacar temas como interseccionalidad, identidad, el colonialismo y la esclavitud transatlántica, y la crisis en Venezuela. Tanto en el escenario como detrás de las escenas, ella usa su plataforma para crear conciencia y espacio para voces inauditas. Rachel es embajadora del Museo Van Gogh y activa en la fundación Stem Op Een Vrouw (Vota Para Una Mujer). Ella es la fundadora del festival literario feminista Zus en Zo y co-fundadora del colectivo "La Raza", una plataforma y comunidad que se enfoca en conectar creativos latinoamericanos y caribeños en los Países Bajos.

Venezuela es un país que ha conocido mucha riqueza durante años por su gran reserva de petróleo. Desde que Hugo Chávez llegó al poder en 1999, el país ha dado cambios que han llevado a Venezuela a una profunda crisis económica y política. La hiperinflación y la gran escasez de alimentos han resultado en uno de los desplazamientos más grandes en la historia de Sudamérica. Desde 2014, cuatro millones de Venezolanos han abandonado el país en busca de alimentos, refugio y medicamentos. Durante esta conferencia, Rachel explicará más sobre esta crisis humanitaria y política, y como las consecuencias de las decisiones de Hugo Chávez forman parte de la fundamental causa de la situación en Venezuela hoy en día. La crisis en Venezuela también tiene grandes consecuencias para los Países Bajos, debido a la ubicación de Aruba, Bonaire y Curaçao y las relaciones con estas islas. ¿Cuáles son estas consecuencias y cómo pueden los Países Bajos ayudar a los Venezolanos?

 

Share

LezingenLezingen

Eerstvolgende lezing: Crisis en Venezuela

JanTOngeveer eenmaal per maand organiseert de AIE een lezing. Wij streven ernaar om evenveel lezingen in het Spaans als in het Nederlands te geven. Een meestal prominente spreker bespreekt een onderwerp uit de Spaanstalige cultuur, zoals de geschiedenis, de architectuur en de literatuur. Maar ook de Spaanse wijnen en bijvoorbeeld reisverslagen komen aan bod. Er is altijd gelegenheid tot discussie. Bij lezingen in het Spaans wordt deze in principe in het Spaans gevoerd om u in de gelegenheid te stellen uw Spaans te oefenen. Tenzij anders aangegeven vinden de lezingen plaats in het huis van het Sint Jorisgilde en is de aanvangstijd 20.15 uur. Klik voor meer informatie op de betreffende onderwerpen.

Voor leden is de toegang gratis. Introducés zijn van harte welkom bij de lezingen. Hun toegangsprijs bedraagt € 5.

Voor de In dit seizoen geprogrammeerde lezingen zie onze Agenda.

Wilt u iets weten over de lezingen die wij eerder hebben georganiseerd, kijk dan in ons Archief.

 

 

Share