Cursos culturales

SpaanseFilmHelaas kon deze cursus niet doorgaan omdat het vereiste minimum aantal deelnemers (30) niet is gehaald.

Op 4 dinsdagavonden in 2020: 7 januari, 4 februari, 10 maart en 7 april zal Coen Haver een cursus geven onder de titel 'De Spaanse film'. Deze cyclus van lezingen vindt plaats in het gebouw van het Sint Jorisgilde, Boutenslaan 159-A, 5644 TV Eindhoven. De cursus wordt gegeven in het Nederlands. Een week later, maar dan op woensdag wordt een Spaanse film getoond met Nederlandse ondertiteling in het kader van onze Noches de Cine.

Aanmelden voor de cursus kan door vóór 1 november een mailtje te sturen naar Actividades. De cursus gaat door als er tenminste 30 deelnemers zijn.

De toegangsprijs voor leden van de AIE voor de complete cyclus van 4 avonden is 40 euro, losse avonden 12,50 euro. Uiteraard is de film tijdens de Noche de Cine voor leden inbegrepen.
Deelname staat uitdrukkelijk ook open voor niet-leden van de Asociación. Prijs voor niet-leden voor de complete cyclus mét bijbehorende film tijdens de Noche de Cine is 50 euro, losse avonden mét film een week later op woensdag zijn 15 euro. Als de cursus doorgaat zullen wij u laten weten hoe u kunt betalen.

De cursus op dinsdag en de Noche de Cine een week later op woensdag beginnen om 19.30 uur maar vanaf 19.00 uur bent u al welkom in de zaal en bieden wij u een kopje koffie of thee aan. Andere consumpties zijn voor eigen rekening. Er is een pauze van een kwartier en we eindigen uiterlijk om 22.00 uur.

De cursus bestaat uit vier avonden, waarin telkens de politieke en filmgeschiedenis gecontextualiseerd wordt aan de hand van fragmenten uit films van onder anderen Buñuel, Saura, Erice, Medem en Almodóvar.

Deel 1 1936 - 1962: Spaanse Cinema tijdens Franco's dictatuur
Vrijwel direct nadat Franco aan de macht kwam, werden Spaanse filmmakers geconfronteerd met strenge censuur. Filmmakers begonnen met het gebruik van symboliek en metaforen zodat ze politiek geëngageerde films konden blijven maken.
Deel 2 1962 - 1977: Nieuwe Spaanse Cinema.
In deze donkere jaren voor de Spaanse cinema was de censuur strenger dan ooit, werden filmscholen gesloten en subsidies stopgezet.
Deel 3 1977 - 1995: De cinema van de democratie.
Na de dood van Franco onderging de Spaanse film een nieuwe esthetische ontwikkeling. Het gebruik van metaforen was niet langer nodig en voor het eerst hadden Spaanse filmmakers ook nationaal succes.
Deel 4 1995 - heden: Moderne Spaanse Cinema.
De burgeroorlog, Franco's regeerperiode en het importeren van buitenlandse films hebben een grote invloed gehad op esthetische en narratieve structuren van de nieuwe Spaanse cineasten zoals Medem, Amenábar en Boilain.

De films met Nederlandse ondertiteling die een week later op woensdagavond tijdens de Noches de Cine worden getoond zijn de volgende:

Viridiana woensdag 15-01 Viridiana
CriaCuervos woensdag 12-02 Cria Cuervos
Vacas woensdag 18-03 Vacas
AbreLosOjos woensdag 15-04: Abre los ojos

De links verwijzen naar samenvattingen van Filmaffinity in het Spaans. Een Engelse versie is ook beschikbaar.

CoeCoenHavern Haver (1986) uit Helmond studeerde Theater- & Filmwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2010 is hij de eigenaar van Kupenda Films, een filmproductiebedrijf dat zich als doel gesteld heeft oprechte en ontroerende films te maken. Zijn bekendste film is het met verschillende prijzen bekroonde Mijn stuk geluk, waarin de hoofdrollen waren voor Marloes van den Heuvel en Hetty Heyting. De film werd ondermeer vertoond op het filmfestival in Shanghai en op de Roze Filmdagen in Amsterdam. Haver geeft ook filmcursussen en lezingen in theaters door het land, zoals onlangs in het NatLab te Eindhoven, organiseert filmnetwerkavonden en is regelmatig te gast in podcasts. Hij wil zo een actieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het Nederlandse filmlandschap.

Share