Socios cuentan

SociosCuentanSocios cuentan

En esta página publicamos aportaciones de nuestros socios. Vd. también puede contribuir por mandar un correo electrónico (si quiere con anexo) al webmaster. Permitido son anexos de 5 Mb máximo con extensión doc, docx, pdf, avi, jpg, gif, png, zip, rar, xls y xlsx. En caso que quiere mandar otras, por favor pidelo antes en un correo sin anexo.

Aportaciones de socios

Pulse en unos de los títulos siguientes

El dia del Libro por Grupo Conversación B2 jueves 30-04-2021

CaminanteNuestro grupo de Conversación B2 del jueves han celebrado el Dia del Libro por recitar el poema Caminante no hay camino de Antonio Machado

Ordesa Invisible por José y Josefina (7-06-2020)

OrdesaAyer liberó en Youtube Carlos Oyarzabal su corto  "Ordesa invisible":https://m.youtube.com/watch?v=1NaAT7ONRrE  Precioso video. En horizontal y verás qué maravilla

Brindis Mantenimiento door Lourdes (20-05-2020)

Mantenimiento­¡Salud y hasta la próxima temporada!

Despedida de la temporada 2019/2020 por la Junta directiva de la AIE (14-05-2020)

Brindis

Viva las clases por Zoom por Nel Evers (11-5-2020)

Zoom

NU Beter Spaans door Marianne Heeren (20-06-2019)

BeterSpaansEr is een nieuwe Beter-website, voor iedereen die een beetje (of veel) Spaans kent en zijn kennis van Spaans wil oppoetsen. Meld je nu gratis aan en doe mee op https://www.nubeterspaans.nl/ Ik doe al jaren iedere werkdag een oefening Engels en daar is nu vanaf begin juni Spaans bijgekomen. Het resultaat is niet iedere dag zo rooskleurig, maar ik vind het echt een uitdaging en vandaag had ik 100%!

Selfiar door Piet van Hooft van Huysduinen (11-04-2019)

B2MantenimientoLa palabra del año 2019 es "selfiar". Hemos inventado una palabra nueva y única para hacer un selfie: selfiar. Estamos (el grupo del Mantenimiento B2 del miercoles) seguros ganar el gordo con esta palabra.

Zaragoza van Josefina door José Ackermans (8-12-2018)

We kregen van Josefina uit Pamplona naar aanleiding van onze architectuurreis een leuk videootje toegestuurd met veel bekende monumenten die we gezien hebben. Josefina voegt eraan toe: La música militar se titula los sitios de Zaragoza cuando los ejercitos de Napoleón la cercaron durante meses y el general Palafox la defendió con extraordinaria valentía

10 Viajes de la AIE por Erica, Marianne en Nel (17-02-2018)

Een boekje ter herinnering aan 10 prachtige architectuurreizen in 7 jaar in het mooie Spanje.
Dankzij jullie vele werk en supersamenwerking hebben wij ontzettend genoten.
Dank namens alle medereizigers.

¿Que hora es? por Geert Krijnen (14-01-2018)

klokEn la página web “Es facil” está una reloj con la hora en español. Se puede aprender como los españoles dicen que es la hora.

Felices Reyes por José Ackermans (6-1-2018)

José, nuestra contributora más frequente, nos desea un próspero año nuevo por medio de este video.

El arbolito (cont.) por José Ackermans (4-8-2017)

En el mes de junio en el año 2014 escribí en este página web un artículo sobre un arbolito que había cultivado de una semilla traída de Barcelona cuando estuvimos allí con la AIE en el año 2011.
Hoy en día ya no es un arbolito, sino un árbol de 2 metros y pico. ¿Será un ciprés? También salen piñas. Ve las fotos. Arbol1Arbol2

Domingo de Ramos 2017 en Ucera por Erik Pateer (14-04-2017)

usera1 usera2La parroquia de Cristo Rey de Usera, en el barrio popular de Usera (Madrid), siempre está llena en la misa principal de domingo. Vive allí mucha gente latina (y china) que es católica. En Domingo de Ramos se lleva cada uno un ramo para celebrar la entrada de Jesús en Jerusalén. En la foto a la derecha se ve la cola en la puerta, donde oyen un discurso.

Domingo de Ramos 2017 en Guadalajara por Erik Pateer (14-04-2017)

guadalajara1 guadalajara2 guadalajara3La Semana Santa de Guadalajara, declarada de Interés Turístico Regional en 1999, empieza con la procesión de la Borriquilla en Domingo de Ramos. Representa a Jesús en borrica, como entró en Jerusalén. La procesión sale enfrente de la Iglesia San Ginés con integrantes de las cofradías y hermandades, para recorrer la ciudad

Más Semana Santa por Marianne Heeren (31-03-2017)

Jueves Santo
wittedonderdag2 wittedonderdag1

Viernes Santo
goedevrijdag1 triana

Semana Santa door Marianne Heeren (30-03-2017)

Over de eerste 'conferancia de tarde' vandaag: Wat een mooie middag!

semanaS1HierbijsemanaS2 een paar foto’s van de Semana Santa in 2015 in Sevilla. Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente (vandaar de foto met de volle maan). Op Goede Vrijdag vertrekken de processies ’s nachts om 12.00 uur. Ik werd er wakker van, had een kamer aan de Calle Reyes Catholicos met een klein raampje aan de straatkant en kon vanaf boven de processie bekijken.

Het was een bijzondere belevenis.

Jota aragonesa por José Ackermans (28-12-2016)

jotaJosé Ackermans nos mandó este YouTube video: https://www.youtube.com/watch?v=S2qgjeSx24o In de tekst bij het filmpje staat dat door het koor van het Rode Leger opgevoerde werk de Spaanse ouverture nummer 1 is: Jota Aragonesa (Арагонская хота) en dat de componist Mikhail Ivanovich Glinka is.
Wij kennen dit echter als een deel van de zarzuela La Dolores van Tomás Bretón die op 16 maart 1895 in het Teatro de la Zarzuela in première ging. De door Placido Domingo gezongen versie vindt u op https://www.youtube.com/watch?v=vgrB_tL-zrk

Galicië, een prachtstreek por Gert van den Oosterkamp (11-10-2016)

Julio Iglesias zong jaren geleden al over ‘Un canto a Galicia’ en volgens mijn jongste dochter is Gallicië momenteel onder jongeren helemaal ‘hot’. Van 24 september tot en met 1 oktober 2016 zijn we daarom maar eens zelf gaan kijken wat voor moois deze streek te bieden heeft. Peter en Rosi Kivits hebben een reis georganiseerd met als uitgangsbasis Santiago de Compostela met onder meer zijn prachtige kathedraal en boeiende universtiteitscampus. Ook hebben we bezoeken gebracht aan La Coruna en Vigo en hebben we een vaartochtje gemaakt naar de mosselbanken op we één van de ria’s (fjorden) die Galicië kenmerken. Zo hebben we een week lang genoten van zowel oude als nieuwe architectuur en stedebouw, hetgeen allemaal tot leven werd gebracht door onze gids Suzanne Roelofs. Zij is als geen ander in staat om tot in de kleinste details betekenis te geven aan bouwwerken of stedebouwkundige ontwikkelingen, waardoor ook deze architectuurreis weer een onvergetelijke ervaring is geworden. Nogmaals dank Peter, Rosi en Suzanne.

Homenaje de un viaje a Galicia door José Ackermans (2-10-2016)

En este año dos mil dieciséis
gaan we met Peer en Roos weer eens op reis.

A la Galicia, región de rías y de hórreos,
het doel van pelgrims en van Kelten met hun castros.

Con mucha maña Peter y nuestra Roos
bedachten een programma, o zo virtuoos,

con Suus, la guía, muy bien informada
niet enkel over bouwsels oud en nieuw, ja, ja...

sino también de héroes y de dioses.
De mythologie bevat daarvan een grote dosis.

Suzanne, Roos en Peer dank jullie wel
por este viaje excepcional de gran nivel.

Voor het eerst met een verzorgde reis por Jac en Marianne Heeren-van der Aa (20-09-2016)

Voor de eerste keer gingen we mee met een verzorgde reis en dat is ons goed bevallen. Het programma zat super in elkaar en wilde je een keer wat anders doen, dan liet je het weten en ging je je eigen weg.
We hebben zoveel mooie en interessante gebouwen gezien met daarbij een uitleg van Suzanne; en komt er een vraag, dan geeft ze het antwoord en gaat daarna verder met haar verhaal. Na haar bijzondere uitleg over gebouwen uit diverse eeuwen, was de treinreis van Schiphol naar Eindhoven ineens veel interessanter.
Het weer was ons deze week goed gezind, vaak zon en af en toe een fikse bui (diverse keren ’s nachts). Het was leuk om door Galicië te rijden met een bus waarop stond: Asociación Ibero Americana Eindhoven.
Veel indruk hebben o.a. het Pelgrimsplein in Santiago, de Keltisch Gallische nederzetting in Castro Baroña, la Ciudad de Cultura, de hórreos en de Campus in Vigo op ons gemaakt.

Een waardevolle ervaring!

Jac en Marianne

Hoogtepunten van de onvergetelijke 7-daagse architectuurreis naar Santiago de Compostela en de kust van Galicië por Hanny Visser (19-09-2016)

Dit prachtige verslag kunt u zien door hier te klikken

Een zeer geslaagde architectuurreis por Jac en Joke van der Gun (18-09-2016)

Hoe in slechts een week tijd vele hoogtepunten van de architectuur van Galicia onder ogen te krijgen? Geen betere en plezieriger manier dan in een groepsreis georganiseerd door de AIE, zo bleek ons als deelnemers van de reis van 10–17 september 2016. We begonnen in Santiago de Compostela en bewonderden daar de eerste twee dagen zowel oude als nieuwe architectonische pronkstukken, met als hoogtepunten respectievelijk de kathedraal en de ‘cidade da cultura’. De resterende dagen trokken we per bus door het westelijk deel van Galicia, onder meer naar de steden A Coruña, Pontevedra en Vigo, en naar diverse kleinere plaatsen. Behalve architectuur kregen we daarbij ook veel ander moois te zien, onder meer het spectaculaire beboste landschap met zijn glooiende granietmassieven, prachtige kusten, baaien en rías baixas (fjorden). Een boottocht op één van die rías baixas gaf ons ook een indruk van de lokale mosselteelt en de kwaliteit van wat daarbij geproduceerd wordt. Alle architectonische elementen werden tijdens onze reis op ongeëvenaarde wijze van commentaar en context voorzien door Susanne Roelofs. Peter en Roos Kivits hadden de reis perfect georganiseerd en wisten onvoorziene probleempjes weg te poetsen alvorens die door het gezelschap werden opgemerkt. Een weekje optrekken met een bijzonder plezierige groep mensen van wie we er voordien slechts enkelen kenden, tenslotte, was een waar genoegen. Kortom: een aanrader, zo’n reis.

Los pueblos más bonitos de España por Koos van der Haak (27-04-2016)

Net zoals je in Frankrijk een Association des plus beaux villages de France hebt, ontdekte ik gisteren bij toeval de site: http://www.lospueblosmasbonitosdeespana.org/

Dus als je nog ideeën voor onbekende en aardige dorpjes in Spanje zoekt, dan staan er hier misschien wel een aantal interessante bij.

Callar por José Ackermans

José stuurt ons prachtige dia's onder de titel Callar met daarop minstens zo mooie Spaanse woorden. Om over na te denken.........

26-01-2016

Cuatro Velas por Josefina

Via José wenst Josefina uit Pamplona ons een vredige kerst met Cuatro Velas.....
12-12-2015

Elena geeft ook privéles door Piet Hooft van Huysduynen

Graag wil ik je vertellen dat Elena in Barcelona ons (Janneke en mij) conversatieles gaat geven. Dit zal gebeuren op ons apartement in Barcelona, 5 lessen van 2 uur. Misschien is dit iets dat via de AIE bekend gemaakt kan worden, net als haar cursussen A1/A2. Groeten,
Piet
11-11-2015

Tertuliagroep stopt na 12 ½ jaar door Nellie van de Kruijs

12 ½ jaar geleden had het bestuur van AIE een aantal ideeën voor nieuwe activiteiten. Een ervan was een tertuliagroep. Vijf enthousiaste mensen zijn daar meteen mee van start gegaan. De eerste paar keren met begeleiding van Pascale van Kempen. We kwamen (bijna) elke maand op een namiddag bijeen en discussieerden over diverse onderwerpen. Natuurlijk in het Spaans. In de loop van de jaren groeide de groep tot 7 leden.
In deze 12 ½ jaar kwamen we 110 keer bijeen. Ieder was om beurten de gastvrouw of -heer en koos het thema voor die middag. We leerden elkaar beter kennen en werden echte vrienden.

Helaas hebben 3 leden, om verschillende redenen, nu besloten niet verder te gaan. We blijven dus met vier over. Dat vinden we te weinig. Daarom hebben we besloten om de groep op te heffen. Wie weet melden we ons als er weer eens een groep wordt gestart.

De laatste bijeenkomst in oktober hebben we een beetje feestelijk afgesloten. We lunchten uitgebreid met door ieder meegebrachte “platos espanoles de la casa”.
Ed van der Woude, die ons al vaker verraste met gedichten, maakte voor deze gelegenheid het gedicht Despedirse.

5 november 2015

Toros de Guisando por Erik Pateer

Cerca del pueblo Abulense de El Tiemblo están los cuatro Toros de Guisando, toros en piedra hechos por un pueblo prerromano. Allí es donde en 1468 se llegó a un acuerdo sobre la sucesión del rey Enrique IV de Castilla. Por fin, después de algunas guerrillas, no fue su hija sino su hermanastra Isabel. Y La Católica se casó con Fernando de Aragón, así juntando dos terrenos grandes, dando luz al inicio de España. Cada año se conmemora este hecho histórico repitiendo la ceremonia. En las fotos se ve los toros y los protagonistas.

Groeten, Erik Pateer
26-09-2015

31-07-2015 Moros y Cristianos por Erik Pateer

Cada año se celebran en diversos pueblos las fiestas de Moros y Cristianos. Nunca lo había visto, pero este año si, en el pueblo de Villafranqueza (El Palamó), al norte de Alicante. La celebración culmina el fin de semana. El sábado ganan los Moros, el domingo los Cristianos. Así que se resume siete siglos de historia en dos días. Durante horas desfilan caballeros, damas, moros y piratas. En la foto se aprecia algunos caballeros de la cruz.
Erik Pateer 21 maart 2015

7-07-2015 San Fermín por José Ackermans

José Ackermans schreef: "Ik kreeg een mailtje van mijn vriendin Josefina uit Pamplona met muziek naar aanleiding van 100 jaar San Fermín. Zij voegde eraan toe: "No la mires con oídos de experta!".

14 maart 2015 Onze reis naar Salamanca por José Ackermans en Bär Derkx

Een boeiend verslag van onze reis naar Salamanca en omgeving die wij maakten in oktober 2014

Todos los Santos por Erik Pateer

La foto ha sido tomada el Día de Todos los Santos (Allerheiligen, 1 de noviembre), en el pueblo abulense de El Tiemblo.
Se ve el cementerio con flores en todas las tumbas. La gente del pueblo ha salido masivamente a conmemorar sus familiares muertos. El cura del pueblo predica en el aire libre y la gente se abraza entre sí para darse fuerza. El Día de Todos los Santos es una de las tradiciones que se mantienen vivas en la España de hoy.

Erik Pateer
2 noviembre 2014

El arbolito por José Ackermans

El arbolito que sale en esta foto lo he cultivado de una semilla de un árbol en Barcelona.

En el año 2011 estuvimos de viaje ahí con la Asociación y tuvimos que esperar antes de poder entrar en el hospital de Sant Pau. En el parque encontré piñas debajo de unas coníferas. Llevé unas a casa y sembré unas cuatro semillas. Este arbolito es el resultado de esta acción.

Pues tiene ahora la edad de 2 años y medio y mide 84 centímetros.

Lo planté en mi jardín.

Para mí es un recuerdo amable de un viaje interesante y agradable.

José Ackermans
5 juni 2014

23 mei 2014 Despedida de nuestra profesora Amparo por Anton Harbers

Na jarenlange trouwe dienst hebben wij op 23 mei 2014 afscheid genomen van Ampro als docente. Anton Harbers heeft een mooi verslag getiteld Despedida de nuestra profesora Amparo gemaakt.

14 januari 2014 Genoten van de cursus van Elena por Piet Hooft van Huysduynen

De cursus Vive Barcelona van Elena in Barcelona wordt van harte aanbevolen!

14 oktober 2014 Onze reis naar Sevilla por Bär Derkx

Bär Derkx heeft een geweldig verslag gemaakt van onze reis naar Sevilla, voorzien van prachtige foto's

20 november 2013 Een lezing van Suzanne por Richard de Grood

Richard wilde graag een herinnering aan Sorolla

23 juli 2013 Lydia is naar de cursus Vive Barcelona geweest

Mijn oog was op de aankondiging in de nieuwsflits van de Asociacion Iberoamericana gevallen. Het leek me leuk, na een aantal jaren cursus in Eindhoven, in Barcelona deze cursus te gaan volgen om vooral mijn spreekvaardigheid te verhogen. Lees meer..............

6 juni 2013 Concierto Orishas por Anton Harbers

De laatste avond 6 juni 2013 van het seizoen 2012/2013 van het A.I.E., brachten wij door in Mexicaanse muzikale sferen in de fraaie ambiance van het A.G. met het optreden van El Cuarteto Orishas uit Mexico.

26 april 2013 Afscheid van Anneke por Anton Harbers

Op vrijdag 26 April 2013 heeft de Asociación Iberoamericana de Eindhoven afscheid genomen van ons bestuurslid en onze vice-voorzitter Anneke Houben die gedurende meer dan 40 jaar actief was.Om onze waardering tot uitdrukking te brengen droegen wij Anneke voor voor een koninklijke onderscheiding en Hare Majesteit heeft besloten deze inderdaad toe te kennen.

26 april 2013 Afscheid van Anneke por Pascale van Kempen

Een landkaart van Spanje por Richard de Grood

Ik kwam deze link tegen: een aardige oefening om de provincies, rivieren, kusten etc van spanje, europa, latijns-amerika, etc te leren. Is dit iets voor de website van de Asociación? http://serbal.pntic.mec.es/ealg0027/esprovin1e.html met groet, Richard de Grood

Oscar Niemeyer overleden por Josefina García

Josefina García meldt dat op 29 november 2012 de revolutionaire architect Óscar Niemeyer overleden is. Zie het artikel daarover in de Diario de Navarra.

Reisverslag Madrid en Toledo door José Ackermans en Jo Kobussen

Verslag van een cultuurreis Madrid en Toledo 12 tot 17 oktober 2012

De wereld gezien door Spanjaarden en Duitsers door een vriendin uit Pamplona

Klik hier, lach en geniet

Reis Barcelona en Valencia por Marie-José Kobussen

Na de fascinerende lezingenserie “Spaanse architectuur” door Suzanne Roelofs waren de verwachtingen hooggespannen voor de architectuurreis naar Barcelona en Valencia in oktober 2011. Barcelona? Ja, Gaudi natuurlijk. Maar Valencia? De week werd een wervelende overweldigende waterval van visuele indrukken, statige classicistische architectuur, strak-moderne gebouwen, en stralend-witte op hemelblauw drijvende organische vormen.
We waren met een prettige groepsgrootte van 14 mensen, en vertrokken op zaterdag vanaf vliegveld Weeze, een comfortabel uur rijden van Eindhoven vandaan. Het hotel was netjes en eenvoudig en vlakbij de Ramblas. We vonden die eerste avond een authentiek Spaans restaurant, waar alleen maar Spanjaarden zaten. Met de vele Spaanssprekenden onder ons was de verkenning van de menukaart en de bestelling een fluitje en het eten een feest.
Alsof ik het gisteren zag, staat op mijn netvlies nog steeds de “Ciudad de las Artes y de las Ciencias” van de architect Calatrava in Valencia. Stralend-witte gebouwen in de vorm van een schelp, een vis, een oog, een kas, bedekt met witte mozaieksteentjes of gemaakt van speciaal wit glinsterend beton, omringd door ondiepe witte bassins, die de blauwe hemel weerspiegelen. We kregen een rondleiding door het operagebouw, wat een fantastische beleving moet dat zijn om daar een opera of concert te ondergaan.
Een ander hoogtepunt was de Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona, en met name het interieur; prachtig kleurige glas-in-lood vensters, heel hoge lichte sierlijke bogen: ruimte, licht, sereniteit, schoonheid, groots en meeslepend.
Tientallen andere beelden rijen zich voor mijn ogen: de golvende lijnen van de Casa Mila, de uitbundig versierde torentjes op meerdere Casas, de transparante rechtlijnigheid van het Mies van der Rohe paviljoen, het grootse veelkleurige interieur van het Palau de la Música Catalana, de ondergrondse gangen en de helende en rustgevende groenen van het ziekenhuis Santa Creu i Sant Pau,....
Het reisgezelschap was prettig en we hebben samen heel gezellige avonden doorgebracht. Maar heel speciale dank zijn we verschuldigd aan Suzanne, die met haar kennis en enthousiasme ons dingen heeft laten zien, die we in ons eentje totaal gemist zouden hebben. Het was een feest om naar haar uitleg te luisteren, ik heb nog nooit zo’n vloeiend en makkelijk sprekende deskundige gehoord. En nog specialere dank gaat naar Peter, die het initiatief voor deze reis heeft genomen, die ontzettend veel tijd en moeite in de organisatie heeft gestoken, en die ons als pater familias de hele week veilig en zorgenvrij doorgeloodst heeft.
Op zich heb/had ik niet speciaal iets met Spanje. Maar met een kundige én enthousiaste reisleiding zie je zoveel méér dan dat je op eigen gelegenheid gaat. En het niveau van deze reisleiding lag erg hoog. We kijken dan ook vol verwachting uit naar de volgende reis door Suzanne en Peter.

Marie-José Kobussen

Architectuur in Barcelona en Valencia por Jo Kobussen en José Ackermans

22 t/m 29 oktober 2011
Organisatie: Suzanne Roelofs en Peter Kivits
Asociación Iberoamericana Eindhoven
Verslag samengesteld op basis van aantekeningen van José Ackermans door Jo Kobussen
Dit verslag bestaat uit 8 delen. Click op onderstaande links om die te openen
dag 1
dag 2
dag 3
dag 4
dag 5
dag 6
dag 7 en 8
culinaire bijdrage

Onze tertulia bestaat 10 jaar por Carla Smeeman

Dit jaar bestaat onze tertulia 10 jaar. In februari was het 10 jaar geleden dat we voor het eerst bij elkaar kwamen. Wij hebben dit gevierd met een feestelijke lunch met Spaanse gerechten. Ieder van ons had iets bereid. Al 10 jaar komen we de derde donderdag van de maand bij elkaar.De gastheer of gastvrouw bedenkt het onderwerp. Dat kan muziek zijn of poezie, films, actuele onderwerpen, vakanties enz. Of we discussieren over bepaalde stellingen. We hopen nog lang door te kunnen gaan. Het zijn altijd gezellige middagen en zo blijven we het Spaans in praktijk brengen.
Carla Smeeman

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share