Filmavonden

De eerste film in het nieuwe jaar is zoals gewoonlijk een film waarin Spaans wordt gesproken met Nederlandse ondertiteling. Het is de Argentijnse speelfilm Valentín uit 2002 van regisseur Alejandro Agresti, een romantische komedie die speelt in de jaren 60 van de vorige eeuw. Woensdagavond 15 januari 2020 in het gebouw van het Sint Jorisgilde om 19:30 uur.

ValentínArgentinië, begin jaren zestig. De 9-jarige Valentín woont bij zijn oma. Zijn moeder is vlak na zijn geboorte uit zijn leven verdwenen. En zijn vader is druk met zijn carrière en daardoor veel op reis. Als zijn vader langskomt dan is het meestal om een nieuwe vriendin aan Valentín voor te stellen. Valentín droomt ervan om astronaut te worden, maar hij droomt er ook van dat zijn vader een vriendin vindt die niet alleen aardig is voor zijn vader maar ook voor hem. En dan komt zijn vader thuis met Leticia, eindelijk een vriendin die Valentín wel leuk vindt, maar de relatie houdt helaas geen stand. Hij voelt zich daardoor eenzaam en in de steek gelaten door zowel Leticia als zijn vader. De enige plek waar hij liefde en warmte vindt is bij zijn vriendje Roberto en bij jazzmuzikant Rufo.

De koffie vooraf is weer voor rekening van de AIE. Omdat we ook gezamenlijke zullen toosten op het nieuwe jaar worden de drankjes achteraf u ook aangeboden door de AIE. Dat zal hopelijk helpen als wij na afloop discussiëren onder leiding van Natalia over de film en eventuele taalkundige problemen. Mag in het Nederlands maar probeer het zeker ook eens in het Spaans. Die kans krijgt u bij onze vereniging!

Resumen
Buenos Aires, 1969. Valentín es un niño de ocho años que vive con su abuela. Su madre desapareció cuando él tenía tres años, y su padre es un bala perdida incapaz de asumir responsabilidad alguna. Valentín es un niño solitario que busca constantemente el amor y el afecto. Su vida transcurre tranquilamente y sólo tiene dos obsesiones: ser astronauta y que su padre lo lleve junto a su madre. Pero su padre no quiere remover el pasado y, además, no deja de decepcionarle presentándole novias horribles, hasta que un día le presenta a Leticia, de la que Valentín se queda inmediatamente prendado.

Premios
2003: Festival de Mar del Plata: Premio Especial del Jurado

Críticas

  • "Bonita, tierna y agradable -aunque pequeña, menor- película argentina" Ángel Fernández Santos: Diario El País
Share