Filmavonden

Het is alweer even geleden dat we een film vertoond hebben met een relatie tot de Spaanse Burgeroorlog. In het kader hiervan mag de klassieker El lápiz del carpintero zeker niet ontbreken. Het is een naar het boek van Manuel Rivas gemaakte film uit 2003 waarin Spaans wordt gesproken met Spaanse. Het is een Spaans drama uit 2003 van regisseur Anton Reixa, die speelt in de jaren 30 van de vorige eeuw tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Woensdagavond 12 februari 2020 in het gebouw van het Sint Jorisgilde om 19:30 uur.

LpizdelCarpinteroHerbal heeft altijd een schrijnwerkerpotlood bij zich sinds het jaar dat in Spanje de Burgeroorlog uitbrak. Kort voordien had hij zich vrijwillig gemeld om Daniel Da Barca, een jonge geneesheer en republikeins intellectueel en diens verloofde, Marisa Mallo, een dochter van een gekende opportunistische reactionair, te schaduwen. Herbal, onzichtbaar voor de ogen van het koppel, verandert in hun schaduw en is gefascineerd door de kennis van Daniel, de schoonheid van Marisa en de wederzijdse liefde tussen dit koppel. Al snel begint hij haat te verwarren met passie, bewondering met jaloersheid en verplichting met obsessie. Daniel wordt gevangen genomen omwille van zijn ideeën, maar hij is niet zomaar een gevangene. Omwille van zijn welopgevoedheid, zijn verbeelding en zijn plichtsbewustzijn is hij erg populair bij zijn kameraden en wordt hij gefocust door zijn bewakers. Buiten de gevangenis vecht Marisa tegen de onverdraagzaamheid van haar vader en probeert wanhopig haar verloofde vrij te krijgen

De koffie vooraf is weer voor rekening van de AIE. De drankjes achteraf dient u zelf af te rekenen. Na afloop discussiëren wij onder leiding van Natalia over de film en eventuele taalkundige problemen. Mag in het Nederlands maar probeer het zeker ook eens in het Spaans. Die kans krijgt u bij onze vereniging!

Resumen
Galicia, 1936. Daniel Da Barca es un joven médico e intelectual republicano encarcelado por sus ideas. Su novia, Marisa Mallo, hija de un conocido reaccionario, lucha por devolverle la libertad. El testigo de su amor es Herbal, un apocado carcelero que asiste entre atónito y furioso a las conversaciones que mantienen los presos para hacer más llevadera su condena. En plena Guerra Civil (1936-1939), se cometen toda clase de desmanes: muchos presos son fusilados clandestinamente y de manera aleatoria. Cuando le llega el turno a Daniel, Herbal, dominado por el miedo se debatirá entre la violencia y la conciencia.

Premios
2004: Festival de Mar del Plata: Mejor actor (Luis Tosar)

Críticas

Share