Selecteer de taal

AEAEJornada "Genootschap Spanje-Spaansch Amerika”

25 november 2023
Keizersgrachtkerk
Keizersgracht 566
Amsterdam

Deze Jornada staat in het teken van het 95-jarige bestaan van het Amsterdamse "Genootschap Spanje-Spaansch Amerika”. De voertaal gedurende de ochtend is Spaans.

Alle leden van de AIE zijn uitgenodigd! Reserveren kan vanaf nu door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een whatsapp naar +31619850238. De toegangsprijs voor deze dag bedraagt €55, voor (echt)paren €80, over te maken naar "Vereniging Spanje-Spaansch Amerika", NL55 ABNA 0568 5240 39 o.v.v. Jornada 2023.

Programma
09:30-10:15 Inloop met koffie/thee/water
10:15-10:30 Opening door de voorzitter
10:30-11:30 Dr. Juan Carlos Pantoja Rivero: La Orden de Toledo. Paseos imaginarios en tiempos de vanguardia.
11:30-12:00 Koffie-/thee-pauze
12:00-13:00 Dr. Inmaculada Gómez Vera: Un ruiseñor en la besana. Homenaje a Miguel Hernández.
13:00-14:15 Lunch
14:30-16:30 Carlos Trafic declameert gedichten van Rafael Alberti, Federico García Lorca en Miguel Hernández, afgewisseld met werken van De Falla en Mompou uitgevoerd door het Duo Delibes
16:30-18:00 Afsluiting, nazit & borrel

Deze Amsterdamse Jornada heeft een bijzonder karakter, omdat wij tegelijkertijd het 95-jarig bestaan van onze asociación vieren. Het middagprogramma is dan ook lichtvoetig van aard.

Dr Juan Carlos Pantoja RiveroJuan Carlos Pantoja Rivero promoveerde in Filología Hispánica aan de Madrileense Universidad Complutense. Zijn promotieonderzoek betrof de Castiliaanse zestiende- en zeventiende-eeuwse ridderliteratuur. Zijn belangstelling voor de Castiliaanse ridderordes leidde tot een publicatie over een allesbehalve gewone orde, de door Luis Buñuel opgerichte Orden de Toledo. Het is precies honderd jaar geleden dat deze orde werd opgericht, reden voor onze asociación om Juan Carlos uit te nodigen om zijn kennis over deze vertegenwoordigers van de Spaanse avantgarde met ons te delen.

Het proefschrift van Inmaculada Gómez Vera is getiteld “Miguel Hernández y el Arte Nueva”. Zij is als associate professor verbonden aan het Departamento de Filología Hispánica y Clásica van de Universidad de Castilla-La Mancha en heeft uitvoerig gepubliceerd over Miguel Hernández en zijn plaats binnen de 20e eeuwse Spaanse literatuur. Onze asociación is van mening dat deze, mede door de faam van Federico García Lorca relatief onbekende ‘poeta pastor’, een breder publiek verdiend. Een aantal Spaanse middelbare scholieren hebben elk één gedicht van Miguel Hernández vertaald in een tekening. Deze tekeningen zijn in de zaal te bewonderen.

Carlos Trafic, theaterregisseur, acteur, schrijver en comédien, geboren in Buenos Aires, heeft zich, na omzwervingen die hem langs alle cultureel belangrijke wereldsteden voerde, uiteindelijk in Amsterdam gevestigd. In Nederland publiceerde hij onder andere “Octavio” (2016) en “Días a día” (2019) en schreef hij het libretto voor drie tango-opera’s van de hand van bandoneonist Marcelo Nisiman.

Het Spaanse Duo Delibes bestaat uit Esther Gutiérrez Redondo, viool, en Sara Gutiérrez Redondo, piano. Esther is lid van de Salzburg Chamber Soloists en speelt tweede viool in het Cuarteto Constanze. Zij studeerde aan het Catalaanse ESMUC onder Abel Tomás, primarius van het Cuarteto Casals en vervolgde haar studie aan de Universität Mozarteum Salzburg. Sara doceert piano aan het Conservatorium Rotterdam (Codarts). Zij studeerde kamermuziek aan het Centro Superior de Música del País Vasco “Musikene” bij Marta Zabaleta en Miguel Borges en behaalde haar mastertitel bij Stephane de May aan het Conservatorium Rotterdam. Sara won diverse prijzen in piano- en kamermuziekcompetities.