Selecteer de taal

Het leven en de kunst van Salvador Dalí

Woensdag 10 januari 2024
Sint Jorisgildehuis
Aanvang: 20.00 uur
Spreker: Erna Charbon
Taal van de avond: Nederlands

De koffie vooraf wordt u aangeboden door de AIE. Tevens zullen we in de pauze een brindis houden op het nieuwe jaar met een door de AIE aangeboden drankje.

SalvadorDali1SalvadorDali2SalvadorDali3Salvador Dalí werd als zoon van een notaris geboren in het Spaanse Figueras op 11 mei 1904 en stierf er op 23 januari 1989. In 1929 vestigde hij zich in Parijs waar hij zich als een vis in het water voelde in surrealistische kringen, kunstenaars die beïnvloed werden door onder andere de ideeën van Sigmund Freud. Hij begon in zijn onderbewuste te graven en wat hij daar vond, werd in symbolische beelden op het doek vertaald. Dat hij daarbij een bijna fotografisch realisme hanteerde, maakte zijn beeldtaal nog indrukwekkender en verontrustender. In 1929 ontmoette Dalí de (getrouwde) Gala, het was liefde op het eerste gezicht en na haar scheiding trouwden zij in 1934. Zij zou voor altijd zijn muze, inspiratiebron en manager blijven. Na een verblijf in Amerika opende Dalí in 1974 zijn “Teatro Museo Dalí” in Figueras. Vooral in zijn grote ego en gevleugelde uitspraken is Dalí onnavolgbaar gebleken….

Erna CharbonErna Charbon, kunsthistoricus.
In Utrecht heb ik kunstgeschiedenis gestudeerd, het accent daarbij lag op de kunst van de 15-17de eeuw. Daarna ben ik begonnen met het geven van cursussen en lezingen, hetgeen ik na al die jaren nog steeds ontzettend leuk vind, mensen wegwijs te maken in kunst door samen naar kunst te kijken, door kennis te delen en verbanden te ontdekken.
Sinds 2003 werk ik als museumdocent/ museumgids in het van Abbemuseum in Eindhoven, een museum voor hedendaagse kunst.
Ik verheug me op 10 januari, om samen met u in het leven en de kunst te duiken van Salvador Dalí!