Selecteer de taal

Een reis door Andalusië

Op 8 februari 2023 hebben we wéér een muzikale lezing. We beginnen om 20.00 uur en ook nu weer is de koffie vooraf in het Sint Jorisgildehuis op rekening van de vereniging. De lezing is in het Nederlands en wordt gegeven door de gitarist Jur Vermijs.

Een Reis door AndalusiëIn de lezing leren we het een en ander over de flamenco, immaterieel cultureel werelderfgoed. We zullen zien hoe de geschiedenis van Zuid-Spanje en de muziekgeschiedenis samenvallen bij het ontstaan van dit genre. We zullen proberen antwoorden te vinden op vragen als: Wat is de flamenco precies? Waarom is deze prachtige kunstvorm zo speciaal? Wat zijn de thema’s waarover wordt gezongen? Hoe werken deze fascinerende ritmes? De bedoeling van dit alles is dat diegenen die onbekend zijn met de flamenco iets meer te weten komen over de grondbeginselen van deze muziek en meer plezier gaan beleven aan het beluisteren ervan.
In het gitaarrecital zullen veel van de aspecten die in de lezing worden besproken aan bod komen. Ik speel stukken uit alle delen van Andalusië en dus neem ik – in muzikale zin – het publiek mee op reis.

Jur VermijsJur Vermijs werd in 1990 geboren in Maastricht, maar groeide op in Amsterdam. Als telg uit een muzikaal gezin, had hij al op jonge leeftijd een gitaar in zijn handen. In zijn tienerjaren maakte hij als elektrisch gitarist deel uit van verschillende Amsterdamse bands, in genres verschillend van rock & roll tot reggae. Rond zijn zeventiende voelde hij de noodzaak zich te verdiepen in andere muziekstijlen en kwam zodoende, haast per toeval, bij de flamenco uit.

Deze kennismaking leidde hem naar Rotterdam, waar hij zijn studie flamencogitaar startte aan de wereldmuziekafdeling van het conservatorium Codarts. Hij studeerde daar onder grootmeester Paco Peña en kreeg onder meer les en masterclasses van Moraíto, Cañizares, Miguel Ángel Cortés, Dorantes en Chicuelo. In 2013 verhuisde hij naar Córdoba, in Zuid-Spanje om zijn studie te vervolgen op het Conservatorio Superior “Rafael Orozco”. Manolo Franco en Niño de Pura waren daar enkele van zijn leraren. Ook volgde hij in Sevilla lessen bij Rafael Riqueni. Terug in Rotterdam, gaf hij in 2015 zijn eindexamenconcert.

Tijdens zijn studie begon Jur al met het componeren van eigen werk. Na zijn studie kon hij zich hier verder op richten en bracht eind 2019 in eigen beheer de ep “Vidriera” uit. Deze bestaat uit zes composities voor flamencogitaar in traditionele vormen als bulerías, alegrías en granaínas.

Hij is actief in verschillende formaties. Onder meer met de groep Haymah - een flamencokwartet met 2 gitaren, dwarsfluit en percussie - trad hij op vele locaties in Nederland op, waaronder BIRD en De Doelen in Rotterdam en Rasa in Utrecht. In 2019 maakte hij met deze bezetting de voorstelling “Molinos y gigantes”: een concert met de gebeurtenissen van de Tachtigjarige Oorlog als rode draad. Naast deze vaste groepen treedt hij op met wisselende muzikanten, zowel in gitaarduo’s als met zang.