Geschiedenis van Andalusië, van prehistorie tot 1492

Vanaf 2 maart, iedere dinsdagavond, 5 weken lang uitsluitend per Zoom. Aanvang: 19.30 uur. Deze lezingencyclus wordt in het Nederlands gegeven door historica Saskia Poelman. Aanmelden uitsluitend met het Aanmeldingsformulier. U kunt per avond inschrijven of voor de hele cursus. U krijgt van ons die avond ruim op tijd een link om mee te doen. Ook niet-leden van de AIE zijn van harte welkom om deel te nemen. Voor leden is de toegang is gratis, niet-leden betalen 5 euro per keer!

AndaluciaAndalusië is een regio met een bijzondere historie. Het was de poort waardoor veroveraars Europa binnentrokken zoals de Feniciërs, Carthagers, Grieken, Kelten, Romeinen, Visigoten, Berbers en Arabieren. Maar voor de komst van deze beschavingen was er al een bijzondere prehistorie vol samenlevingen en na de Romeinen natuurlijk een lange periode van Arabische overheersing. Een tijd waarin huidige wetenschappelijke disciplines als genees-, natuur-, aardrijks-, reken- en sterrenkunde hier zijn grondslagen werden gelegd. Maar ook muziek, dichtkunst, architectuur, infrastructuur voor landbouw en irrigatie en nog veel meer. Heel Europa werd ondergedompeld in de “duistere Middeleeuwen” en Andalusië bloeide als nooit te voren. Met deze cursus maakt u kennis met de vroege geschiedenis van Andalusië, van de prehistorie tot de komst van de Christelijke Koningen, waarbij bijzondere locaties en gebouwen de leidraad vormen die tot op de dag van vandaag nog te bezichtigen te zijn.

2 maart   Les 1: Prehistorie en de Romeinse Overheersing
9 maart   Les 2: De komst van de Moren in Andalusië
16 maart Les 3: Opkomst van de christenen
23 maart Les 4: Het leven in Al Andalus
30 maart Les 5: Andalusië nu

Voor iedere les krijgen de deelnemers een handout die wordt meegestuurd met de zoomuitnodiging.

SaskiaPoelmanSaskia Poelman
is historicus, reisleidster, docent geschiedenis en erfgoed educatie specialist. Door de jaren heen heeft zij haar kennis en expertise mogen inzetten bij verschillende musea, reisorganisaties, cultuur- en erfgoedinstellingen en scholen.