¡Bandoneon!

Gerard van DuinenOp vrijdag 2 juni 2017 in Steunpunt de Jaguar zal Gerard van Duinen een avondvullende lezing verzorgen over de achtergronden, historie en techniek van de tango. Zijn woorden zullen op bijzondere wijze geïllustreerd worden door enkele muzikale fragmenten op CD maar vooral door de voor ons inmiddels zeer bekende klanken uit dat prachtige instrument, de bandeneon, te toveren. Uiteraard bieden wij u omdat het onze slotavond van het seizoen is, tijdens de pauze een drankje aan. Aanvang 20:15 uur.

Argentijnse tango: muziek van uitersten
Bandoneonspeler en componist Gerard van Duinen laat u kennismaken met de verrassend rijke cultuur van Buenos Aires: de tango. De Argentijnse tango is de ziel van Buenos Aires: muziek, dans en poëzie, maar ook een levenshouding. De stad is een culturele smeltkroes, in de 19e eeuw ontstaan door massale immigratie vanuit Europa. De tango ontstond in de kroegen en bordelen, maar ontwikkelde zich als populaire dansmuziek en later als intellectuele concertmuziek. Vandaag te dag is tango zowel een toeristentrekker als materiaal voor anarchistische jongeren.
De bandoneon is het boegbeeld van de tango. Deze Duitse trekzak kwam toevallig in de havenstad terecht en drukte met haar melancholieke klank en scherpe ritme een onontkoombaar stempel op de muziek. Hoe werkt dit instrument, en waarom kom je het buiten de tango nergens tegen? Waarom worden de bandoneons sinds 1943 nauwelijks meer gefabriceerd? Hoe klinkt een bandoneon live?

Gerard van Duinen (1965) studeerde bandoneon bij Juan José Mosalini, Carel Kraayenhof en Leo Vervelde. Met zijn kwartet Mala Pinta trad hij op in verschillende Europese landen. Met zijn duo Walton/van Duinen richt hij zich op het creëren van nieuwe dansbare tango, en met zijn kwartet La Tabú ontwikkelde hij een manier om tango te improviseren.
Hij is een veelgevraagd arrangeur, en schreef voor professionele en amateurgezelschappen. De laatste jaren richt hij zich veel op het componeren van muziek die wortelt in de Argentijnse tango. Zijn tango La Maca won in 2010 de Tango Music Award. Met gitarist Mirek Walton bracht hij in 2012 de CD The World Needs Tango uit. In 2016 verscheen de CD Sencillo, waarop hij zijn composities voor traditioneel tango orkest heeft vastgelegd.

http://www.gerardvanduinen.com/bandoneonist.html

Mocht u nog even willen nagenieten van onze geweldige slotavond, klik dan even op ¡Bandoneon! Of bekijk hier enige foto's.