Dit seizoen is het seizoen van de experimenten 'Overdag'. Nauwelijks zijn we succesvol begonnen met een taalcursus overdag, nu presenteren wij vol trots een prachtige lezing die we overdag gaan geven. Onder de titel 'Semana Santa' zullen Nellie van de Kruijs en Maria van Heeswijk u een bijzonder prettige donderdagmiddag 30 maart 2017 bezorgen in hotel Best Western. Aanvang 14.00 uur. Beide lezingen zijn in het Nederlands. Omdat dit de eerste middagbijeenkomst is bieden wij u tijdens de pauze een drankje aan. Gelieve vóór aanvang van de lezingen een lijstje in te vullen en de gewenste consumptie te kiezen.

Het programma voor deze middag is als volgt:

14.00 uur: Welkom door onze president Anton Harbers
14.05 uur: La Semana Santa door Nellie van de Kruijs
15.50 uur: Pauze
15.10 uur: Pinturas de Calanda door Maria van Heeswijk
16.00 uur: Einde

semanasantaDe week vóór Pasen wordt in Spanje “la Semana Santa” genoemd. In veel plaatsen worden er in die week elke dag processies gehouden, waarin op z.g. paso’s het lijden van Christus wordt uitgebeeld. Vooral in Andalucía is dat een heel indrukwekkende gebeurtenis.

Ik heb een keer in de Semana Santa mogen logeren bij een Spaans gezin in Cadiz en ben daar onder de indruk geraakt van de manier waarop in die week alles draaide om deze mooie traditie. Aan de hand van foto’s, gezang en filmpjes wil ik ook u iets van de sfeer in la Semana Santa laten proeven.

Nellie van de Kruijs is al jarenlang trouw lid van de Asociación. Zij bezoekt zeer regelmatig onze bijeenkomsten, zowel film als lezingen. Zij is degene die het initiatief heeft genomen tot deze eerste bijeenkomst 'overdag'.

mariavanheeswijkMaria van Heeswijk is op 26 januari 1954 in Nederland geboren. Op haar 13e verjaardag ontving zij haar eerste schildersdoos door mee te doen aan een wedstrijd voor een bepaald merk soep. De geur van de olieverf en de rust die het toen al teweeg bracht maakte dat zij na haar middelbare school is gaan studeren aan de Kunst Academie.
Door het onconventioneel gebruik van materialen , zoals plakplastic en viltstiften, besloot zij voortijdig met de opleiding te stoppen en zich als autodidact verder te ontwikkelen met de Grote Meesters als illustere voorbeelden, zoals o.a. Van Gogh, Gauguin, Matisse, Chagall, Munch, Monet, Jawlensky, en van Dongen.
Vanaf haar 21e heeft zij op haar reizen naar Noord Amerika en Mexico veelal collages gemaakt, om daarna rond haar 27e, het schilderen met olieverf weer op te pakken.
Vol passie schilderde zij in een hoog tempo, hetgeen leidde tot solo-tentoonstellingen in musea en galeries in meerdere landen. Naast haar gezin met drie kinderen heeft zij gelukkig steeds tijd kunnen vrijmaken om door te gaan met schilderen.

Haar passie voor het schilderen heeft zij samengevat in een klein gedicht.

Als de nacht vallende sterren schenkt met gloeiende planeten
en een volle maan een vierkante wolk mag begeleiden

Als de ruimte onder bomen
toegang geeft tot patronen en gewassen
en het water dit alles mag reflecteren

Als het gras rood moet worden
om nog groener te lijken
en de bergpaadjes ontstaan door de dieren die het belopen

Als dag en nacht hun kleuren afstaan
en een mens zijn kind door deze wereld draagt,
laat mij het dan schilderen
want zo zie ik

Meer dan duizend schilderijen heeft zij inmiddels gemaakt. Sinds vier jaar woont en werkt zij vanuit Calanda in alle rust en volop omringd door meerdere vormen van schoonheid. Graag wil zij haar passie voor dit Spaanse woestijndorp, middels schilderijen en verhalen met U delen.

http://www.mariavanheeswijk.nl/

SemanaSanta1 SemanaSanta