Lezingen

Symboliek in de Andalusische kunsten

Dinsdag 23 februari 2021 Aanvang: 19.30 uur. Uitsluitend per Zoom. Deze lezing wordt in het Nederlands gegeven door historica Saskia Poelman. Als u zich aanmeldt bij  Actividades krijgt u van ons die avond ruim op tijd een link om mee te doen. Ook niet-leden van de AIE zijn van harte welkom om deel te nemen. De toegang is gratis!

SymboliekAndalusischeKunstAndalusië was op zijn hoogtepunt het Sieraad van der Wereld. In de 9de en 10de eeuw werd haar kunsten, schoonheid, architectuur en kennis geroemd in geheel Europa en ver daarbuiten. Uiteraard uitte zich dat in prachtige kunst en cultuur met Arabische invloed. Maar de christelijke wereld rukte op in Spanje en bracht invloeden mee uit de Romaanse periode, gevolgd door de Gotiek en uiteraard de Renaissance in de 15de eeuw. In deze lezing van 2 uur neem ik u mee door de tijd van Andalusië, van ongeveer de 6de eeuw tot en met de 15de eeuw waarin aan de hand van het werk van enkele kunstenaars en diverse architectonische hoogtepunten de stijl en de symboliek van Andalusië wordt uitgelegd.

Voor de Moorse cultuur in Andalusië moeten we vooral naar de architectuur kijken. De keuze is enorm maar de aandacht zal uitgaan naar de Mezquita van Cordoba, het Alhambra in Granada en het Alcazar van Sevilla. Voor de christelijke architectuur die gaat van het Romaans naar Gotiek naar Renaissance kijken we naar Las Huelgas in Burgos, de kathedraal van Sevilla en uiteraard het bouwwerk van Karel V in de Mezquita.
Voor de literatuur duiken we in de werken van een aantal grote schrijvers uit die tijd zoals Samual Naghili en Ibn Hazm. Maar ook werk van de eerste christelijke troubadours en de Renaissance schrijvers Garcilaso en Cervantes.
Schilderkunst is voornamelijk uitgevoerd door de christelijke kunstenaars. Een kunstenaar uit Pedro de Cordoba laat zien hoe de verschillende invloeden uit de wereld samen komen in bijzondere Andalusische schilderkunst. Dit leidde tot een opkomst van Renaissance kunstenaars zoals Velazquez, El Greco, Couello en Morales. Of beeldhouwers zoals Beruquette.
In deze lezing gaan we niet zo zeer in op de ontstaansgeschiedenis maar meer over de symboliek die in de werken is verwerkt.

Saskia Poelman Saskia Poelman is historicus, reisleidster, docent geschiedenis en erfgoed educatie specialist. Door de jaren heen heeft zij haar kennis en expertise mogen inzetten bij verschillende musea, reisorganisaties, cultuur- en erfgoedinstellingen en scholen.

Share