Lesschema

Peter Paul Rubens (1577 – 1640)

De Vlaamse schilder Peter Paul Rubens was een markante persoonlijkheid. Zijn werk had een barokke zwier en een kracht die men tot dan toe niet kende in de schilderkunst en die moeilijk te evenaren was. Hij werd algemeen beschouwd als de grootste schilder van zijn tijd, bewonderd in heel Europa en twee maal in de adelstand verheven.
Door zijn roem kreeg Rubens opdrachten van belangrijke mensen, figuren die politiek een grote rol speelden. Hij kende de hoven van Europa waar beslist werd over oorlog en vrede. Dat maakte hem heel geschikt als diplomaat en soms zelfs als spion. Zijn carrière had twee kanten, de schilder en de diplomatieke onderhandelaar. Hij was de voorbeeldige hoveling, bezocht het hof in Madrid twee maal, kende koning Filips IV maar ook de schilder Velázquez.
De Tachtigjarige Oorlog was nog lang niet afgelopen. Filips II had in de zuidelijke Nederlanden de Aartshertogen Isabella en Albrecht als soeverein aangesteld maar Spanje wilde in feite hun buitenlandse politiek blijven bepalen. De Aartshertogen hadden echter hun eigen agenda. Geheime onderhandelingen met de Republiek, inmenging van Frankrijk en Engeland, halsstarrigheid in Madrid, het waren gegevens waarmee Rubens, als geheim agent, te maken had. Zijn schitterende carrière als kunstenaar was in bepaalde periodes een dekmantel voor heel andere zaken. Zijn doel was namelijk het bijsturen van de Spaanse politiek in Europa.......................

 Rubens    RubensDetail
Rubens, Zelfportret met Isabella Brant,
1609-1610 
  Detail

Ziehier de ietwat geheimzinnige samenvatting van een ongetwijfeld geweldige, spannende en zeer onderhoudende nieuwe lezing van niemand minder dan de ons welbekende Jan Timmerman. Hij geeft deze lezing in het Nederlands in het gebouw van het Sint Jorisgilde. Aanvang zoals altijd 20.15 uur en de koffie vooraf wordt u aangeboden door de AIE.

JanTimmermanDe Stichting Hollandse Academie voor Cultuurhistorie is in 1984 in het leven geroepen en stelt zich ten doel het voorzien in volwassenenonderwijs op het gebied van de geschiedenis en de kunstgeschiedenis. De stichting Hollandse Academie staat onder leiding van drs. Jan L.Timmerman. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam en behoort tot die docenten bij wie het vertellen hoog in het vaandel staat. Jan is de spreker die bij onze Asociación verreweg de meeste lezingen heeft gegeven en dat zegt natuurlijk iets over zijn populariteit. Er gaat sinds minstens 15 jaar geen jaar voorbij zonder dat wij hebbben kunnen genieten van zijn bijzonder plezierige verteltrant en zijn interessante onderwerpen op het gebied van de cultuur en de daarme samenhangende geschiedenis.

Share

Lezing: La lengua de sefarad

La historia del judeoespañol y sus expresiones literarias

sefardiLo que empezó como variante dialectal en la España medieval se convirtió con la expulsión de los judíos de España en 1492 en un idioma a parte. Era, y hasta cierto punto sigue siendo, el idioma de comunidades enteras desde Marruecos, Argelia y Túnez hasta Grecia, Turquía y Bosnia. Conserva muchos rasgos del castellano del siglo XV y cuando los soldados españoles llegaron a Marruecos durante la guerra de 1859 les sorprendió la acogida que recibieron en las juderías de Tánger y Tetuán en “la lengua de Cervantes”. Esta conferencia propone trazar la evolución de la lengua de los judíos españoles en el exilio, demostrar sus características especiales y destapar la riqueza de su literatura, poesía y música a través los siglos.

Martes el 24 de septiembre 2019: Gebouw Sint Jorisgilde a las 19:15h

NettahDr. Nettah Yoeli - Rimmer werd in 1984 geboren en groeide op in noordoost Engeland voordat hij naar Londen verhuisde om daar talen te gaan studeren aan de universiteit aldaar. Hij woonde een jaar in Japan, deed een postdoctorale studie in Cambridge en promoveerde in 2017 aan de universiteit van Gent op een proefschrift met de titel: Dreaming al-Andalus : nineteenth-century representations of Spain's Muslim and Jewish past. Hij woont in Brussel omdat het zo'n internationale stad is. Hij schrijft over steden en hun architectuur. Zijn foto's publiceert hij op Flickr.

Share

Lezingen

JanTOngeveer eenmaal per maand organiseert de AIE een lezing. Wij streven ernaar om evenveel lezingen in het Spaans als in het Nederlands te geven. Een meestal prominente spreker bespreekt een onderwerp uit de Spaanstalige cultuur, zoals de geschiedenis, de architectuur en de literatuur. Maar ook de Spaanse wijnen en bijvoorbeeld reisverslagen komen aan bod. Er is altijd gelegenheid tot discussie. Bij lezingen in het Spaans wordt deze in principe in het Spaans gevoerd om u in de gelegenheid te stellen uw Spaans te oefenen. Tenzij anders aangegeven vinden de lezingen plaats in het huis van het Sint Jorisgilde en is de aanvangstijd 20.15 uur. Klik voor meer informatie op de betreffende onderwerpen.

Voor de In het seizoen 2019/2020 geprogrammeerde lezingen, zie de Agenda rechts op deze pagina. Wilt u iets weten over de lezingen die wij eerder hebben georganiseerd, kijk dan in ons Archief:

Voor leden is de toegang gratis. Introducés zijn van harte welkom bij de lezingen. Hun toegangsprijs bedraagt € 5.

Share

Comer en España

ComerEspañaEn esta charla hablaremos de cómo el clima de un país y su historia influyen en su gastronomía. En la comida podemos ver una manifestación de la cultura de un pueblo, su manera de relacionarse con la necesidad de comer que tiene todo ser vivo. Y no olvidemos que ya Cervantes decía: La salud de todo el cuerpo se fragua en el estómago”.
También haremos un pequeño recorrido por distintas regiones españolas para hablar de sus peculiaridades gastronómicas.

In deze lezing zullen we praten over de invloed van het klimaat en van de geschiedenis van een land op zijn manier van eten. In het eten zien we een uitdrukking van de cultuur van een volk, op welke manier zij omgaan met de behoefte aan eten dat iedereen heeft. Waarom de Spaanse keuken zo anders is dan de Nederlandse?
Wij zullen ook langs een aantal Spaanse regio’s gaan om te praten over hun gewoontes rondom het eten.

Jueves el 23 de enero 2020: Gebouw Sint Jorisgilde a las 20:15h

MaiteOtaeguiMaite Otaegui es española, vasca, y lleva viviendo casi 50 años en Holanda. Durante su vida profesional se ha dedicado siempre a la enseñanza, tanto en España como en Holanda. Zij zet zich in voor verschillende vrijwilligersorganisaties, zoals Soroptimisten Bommelerwaard, Hussein Foundation en Vrouwengroep Grenzeloos.

Share

Agenda

Aanmelden Spaanse les
Ga naar ons Gastenboek of Filmoteca

2019    
29-08   Tertulia: La sonrisa etrusca
05-09   Taalcursus: Introductieavond
05-09   Taalcursus: Niveautest
24-09   Lezing: La lengua de sefarad 19.15 uur
03-10   Tertulia: República luminosa
15-10   Architectuurreis: ZW Andalucía
23-10   Algemene Ledenvergadering
23-10   Film: Campeones
26-10   Jornada 2019: Rotterdam
28-10   Architectuurreis: ZW Andalucía
14-11   Tertulia: La colmena
19-11   Lezing: Peter Paul Rubens
27-11   Film:
30-11   Excursie: Rembrandt - Velázquez
13-12   Kerstconcert
     
2020    
07-01   Cursus: Spaanse film
15-01   Film en Borrel:
23-01   Lezing: Comer en España
04-02   Cursus: Spaanse film
12-02   Film:
05-03   Lezing: Algunas bestias: los camélidos sudamericanos y sus pastores en el norte de Chile
10-03   Cursus: Spaanse film
18-03   Film:
07-04   Cursus: Spaanse film
15-04   Film: